NavMenu

Izdata prva rješenja za legalizaciju objekata u Herceg Novom - Polovina opštine i dalje bez planova

Izvor: Radio Jadran Četvrtak, 01.04.2021. 14:52
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi izdao je prva dva rješenja za legalizaciju objekata od početka tog procesa. Narednih nekoliko dana trebalo da bude izdato još deset.

Proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata u opštini Herceg Novi, započet u oktobru 2017. godine, uključujući akutelnu epidemiološku situaciju odvija se zadovoljavajućom dinamikom, ocijenio je u razgovoru za Radio Jadran načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, Vladislav Velaš.

- Zahtjevi za legalizaciju su u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i podnošeni su u roku od 9 mjeseci. U tom periodu u Sekretarijatu je primljeno nešto preko 4.500 zahtjeva. Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona u avgustu 2020. godine, postupak je ponovo otvoren, odnosno omogućeno je podnošenje novih zahtjeva, tzv. "drugi krug legalizacije". Od avgusta prošle godine do danas podnijeto je 47 novih zahtjeva za legalizaciju objekata" -precizirao je Velaš.

Najveća naselja bez planske dokumentacije s najviše "divljih" objekata

U Herceg Novom ne postoji evidencija o broju nelegalno podignutih objekata, jer nema važeće planske dokumentacije, nema ni gradnje novih objekata, pa samim tim nema ni legalizacije, kaže Velaš.

- Herceg Novi ima veliki problem – oko 50% teritorije opštine nema važeću plansku dokumentaciju. To znači nema gradnje novih objekata, a kad nema važećeg plana nema ni legalizacije. Tako da u ovom trenutnku taj podatak ne možemo dati, ali cijela naselja, ako krenemo od Bijele recimo, Baošići, istočno/zapadno podgrađe, Solila, Drenovik, dakle velika naselja gđe je najveći broj tih objekata, nemaju važeću plansku dokumentaciju. Možemo zaključiti da se ljudi u tim dijelovima gdje ne postoji mogućnost gradnje legalnog objekta odlučuju za nelegalnu gradnju, pa i najveći broj takvih objekata je u tim dijelovima grada - obrazlaže Velaš.

Opština Hedrceg Novi, kako je rekao, ne posjeduje podatke o objektima koje bi trebalo rušiti, jer su u nadležnosti urbanističko građevinske inspekcije pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Kazne uskoro i u praksi

Za one koji nijesu predali zahtjeve za legalizovanje u predviđenom roku, naznačene su kazne: za vlasnike objekata do 100 kvadrata od 340 do 1.200 EUR godišnje, do trenutka kada se ukaže potreba za rušenjem, mada je politika ranijeg MORT-a bila da se objekti ne ruše ukoliko nije neophodno, a objekat se nalazi u planovima za putnu infrastrukturu i slično. Kažnjavanje jeste jedna od odredbi zakona navodi on.


- Mi smo na vrijeme pripremili te odluke i poslate su na saglasnost Ministarstvu – odnosno Vladi. Imam informaciju da će se odluka o komuanlnom opremanju, koja je takođe jedna od četiri odluke koje smo planirali da izmijenimo, naći sljedeće neđelje na Vladinom dnevnom redu. Nakon toga sve te četiri odluke treba da usvoji i lokalni parlament. To bi moglo vrlo brzo da se usvoji, nakon čega postoji mogućnost primjene i za kanžnjavanje i za korišćenje prostora bespravnih objekata - navodi Velaš.

Naknade za legalizaciju nepromijenjene

Nešto veći porez na nepokretnosti obračunava se za nelegalne objekte, dok se za objekte koji nijesu ni ušli u proces legalizacije ne plaća ništa, čak ni porez. Na taj način opštinska kasa ostaje uskraćena za ogromna sredstva.

Naknade za legalizovanje objekata ostale su nepromijenjene, pa tako u prvoj zoni iznose 150 EUR po kvadratu, u drugoj 120, trećoj 90, četvrtoj 70, petoj 50 i šestoj zoni 30 EUR po kvadratu.

Opština Herceg Novi je tokom protekle godine, uzimajući u obzir epidemiju, ali i rebalans budžeta, uspjela da prihoduje nešto više od 1,2 mil EUR na osnovu naknada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.