NavMenu

Boksit grupa nosilac privrednog razvoja Milića i regije Birač - Više od 500 miliona dolara uloženo u infrastrukturne i razvojne projekte

Izvor: eKapija Srijeda, 31.03.2021. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Boksit grupa)
Boksit grupu čine četiri privredna društva Kompanija Boksit, Soligna, Gramel i ZU Specijalna bolnica iz hirurških oblasti Boksit. Grupa je osnovana 2019. u cilju efikasnijeg i efektivnijeg obavljanja poslovnih aktivnosti. U okviru grupacije danas radi oko 610 zaposlenih.

Kao matično društvo grupacije Boksit Milići je osnovan 1959. godine za potrebe istraživanja i eksploatacije rude boksita. Iako se tada nije raspolagalo preciznim podacima o kvalitetu, količinama i upotrebljivosti rude, ogromnim višegodišnjim naporima i ulaganjima, Boksit izrasta u tehnički, ekonomski i kadrovski snažan privredni subjekt.

Nosilac je privrednog i sveukupnog razvoja, ne samo opštine Milići, nego i kompletne regije Birač. O tome svjedoči podatak da je, od svog osnivanja pa do danas, u privredne, stambeno-komunalne, saobraćajne, elektroenergetske i druge infrastrukturne objekte, zatim u zdravstvo, obrazovanje, sport i kulturu, na teritoriji Milića, Vlasenice, Srebrenice i Zvorika, Boksit uložio više od 513.500.000 USD.

- Dugoročni poslovni koncept podrazumijeva da se nezanovljiv prirodni resurs, kakav je ruda boksita, što racionalnije valorizuje na tržištu, te da se ostvarena dobit pretače u različite djelatnosti i druga trajnija dobra. Imajući u vidu potrebe tržišta, razvijene su mnogobrojne djelatnosti, koje su ranije funkcionisale u okviru proizvodnih i uslužnih sektora Kompanije Boksit, a od 2019. godine, obavljaju se u okviru članica Grupe – ističe za eKapiju, Rajko Dukić, predsjednik Boksit grupe.

(Foto: Boksit grupa)
U brojne djelatnosti s kojima Kompanije Boksit posluje na tržištu ulazi najprije, sektor rudarstva sa eksploatacijom rude boksita, geološkim istraživanjima i projektovanjem, kvantitativnom i kvalitativnom kontrolom, kao i mašinskim održavanjem.

- Ruda predstavlja nezanovljiv prirodni resurs i zahtjeva racionalnu eksploataciju. U rudarstvu su evidentna ograničenja u domenu rudarske proizvodnje, kako po pitanju kapaciteta dobijanja rude, tako i s aspekta tržišta. Međutim, dugoročnim ugovorom s našim strateškim partnerom, kompanijom Alumina iz Zvornika, obezbjeđena je odlična saradnja, kako u oblasti rudarstva, tako i u mnogobrojnim drugim oblastima poslovanja – pojašnjava Dukić.

Tu je i fabrika za sušenje i mljevenje hidrata – aluminijum hidrat koji je proizvod rude boksita, a čija primjena je veoma široka - od hemijske, gumarske, keramičke, papirne industrije do, industrije termoplastike, boja i lakova, tekstila, lateksa itd. Hidrat se u ovoj fabrici suši do ispod 1% vlage i melje na granulaciju 7, 10, 20 i 50 µ.

Kako nam kaže Dukić, postoje velike mogućnosti za širenje poslovanja u pogledu povećanja kapaciteta, kao i palete proizvoda.

Fabrika hidrata (Foto: Boksit grupa)Fabrika hidrata
U sektoru saobraćaja osnovna djelatnost pokriva međunarodni prevoz komadnog, rasutog i tečnog tereta, teretni transport, putnički saobraćaj, usluge auto-škole, održavanje i servis svih vrsta vozila i radnih mašina, sertifikaciju, tehničke preglede vozila, proizvodnju protektiranih guma.

Sektor raspolaže sa 150 vozila različite namjene. Sve navedene vrste prevoza nude permanentnu šansu za zapošljavanje.

- Dobro organizovanom logistikom pokriveno je evropsko tržište za svoje potrebe, potrebe Alumine, ali i za treća lica. U šest gradova RS Boksit ima i svoje tehničke preglede: Laktaši, Petrovo, Bijeljina, Zvornik, Milići i Sokolac. Još jedan interesantan program je protektiranje guma, koji tržištu nudi i gotov proizvod i usluge protektiranja po Bandag tehnologiji. Protektirane gume s različitim dezenima su prilagođene za ljetne, zimske, otežane i druge uslove rada. U upotrebi su, kako za vlastite potrebe, tako i za potrebe tržišta – dodaje Dukić.

Rajko Dukić (Foto: Boksit grupa)Rajko Dukić
U poslovanje kompanije Boksit ulazi još jedan važan sektor - ugostiteljstvo i turizam. Kako navodi Dukić, imaju odlične uslove za kongresni i zdravstveni turizam, organizaciju kulturnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti, bogatu gastronomsku ponudu, riblje specijalitete od svježe pastrmke i šarana iz vlastitih ribnjaka, usluge smještaja, fitnes centra, otvorenih bazena, turističke atrakcije - Muzej rudarstva, Rajkov toranj, Park velikana, botaničku baštu.

Sektor komercijalno-proizvodni poslovi se bavi nabavkom i prodajom robe široke potrošnje, rudarsko-građevinske mehanizacije, servisom i prodajom opreme i rezervnih dijelova, naftnih derivata... U sastavu sektora posluje robna kuća, kao i poslovni centri u Milićima i Zvorniku.

Kompanija Boksit zapošljava više od 400 lica, različitih stručnih profila.

- Permanentna je doobuka u svim oblastima poslovanja. Kao društveno odgovorna, dajući ogroman doprinos sveukupnom razvoju na lokalnom, regionalnom i širem prostoru, Kompanija Boksit je dobila veliki broj značajnih priznanja, kao i sertifikate od nadležnih stručnih institucija za kvalitet proizvoda i usluga – sa ponosom ističe njen predsjednik Rajko Dukić.

Medicinski centar

Boksitov savremeni Medicinski centar obezbjeđuje kvalitetnu i zaokruženu ponudu zdravstvene zaštite iz mnogobrojnih oblasti medicine, uz angažman oko 30 doktora renomiranih specijalista, među kojima 10-ak profesora, iz najpoznatijih klinika u regionu. Medicinski centar organizaciono funkcioniše kroz dvije cjeline, a to su PJ Specijalistički medicinski centar, koji posluje u sklopu Kompanije Boksit i Z.U. Specijalna bolnica iz hirurških oblasti, koja je zaseban pravni subjekt.

Pregledi, intervencije i druge vrste medicinskih usluga se pružaju iz skoro svih oblasti medicine: vaskularne hirurgije, urologije, ginekologije, neurologije i neurohirurgije, kardiologije, endokrinologije, ortopedije, radiologije, oftalmologije, otorinolaringologije, psihijatrije, kao i dječje hirurgije i ortopedije, fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije.

- Specijalistički medicinski centar s radom je počeo 2016. godine s idejom da pruža medicinske usluge našim zaposlenim i njihovim porodicama, ali i građanstvu iz bližeg i daljeg okruženja. Djelatnost obuhvata usluge na nivou primarne zdravstvene zaštite, specijalističke preglede specijalista iz svih gore navedenih oblasti medicine, sistematske preglede, kao i izdavanje ljekarskih uvjerenja za zaposlenje i za vozače. Imamo savremenu opremu i iskusan kadar. U sastavu SMC su ambulante medicine rada, ginekologije i porodične medicine, kao i laboratorija (hematološke, biohemijske i imunološke analize) - ističu iz kompanije Boksit.

Najveća farma koka nosilja u RS i BiH

U Boksitovom sektoru hrane realizuje se veoma isplativ program proizvodnja konzumnih jaja.

(Foto: Boksit grupa)
Kako nam kažu, ovaj proces je kompletno zaokružen u saradnji sa njihovim strateškim partnerom - firmom Mileks iz Milića, koja im isporučuje 18-nedjeljne pilenke i stočnu hranu. Proizvodnja se odvija na farmi koka nosilja nad kojom Boksit i Mileks imaju suvlasništvo s učešćem od po 50%.

Trenutni kapacitet farme je 300.000 nosilica, što je čini najvećom na teritoriji Republike Srpske i BiH, s kapacitetom 90.000.000 konzumnih jaja godišnje. Proizvodnja se odvija u 12 objekata opremljenih kaveznim sistemima s automatizovanim hranjenjem, pojenjem, izđubravanjem i ventilacijom, u skladu sa ISO i HACCP standardima. Cjelinu kompleksa čine i objekti klasirnice i savremene hladnjače za smještaj konzumnih jaja. Do sada je proizvedeno oko 1.388.000.000 komada jaja, od čega je polovina izvezena u Srbiju i Crnu Goru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.