NavMenu

Crna Gora u infrastrukturu uložila 1,8 mlrd EUR, dug porastao za tri mlijarde

Izvor: Mina Srijeda, 31.03.2021. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shuttersdtock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori je od 2006. godine do danas u infrastrukturne projekte uloženo 1,8 mlrd EUR, ali je dug u istom periodu porastao tri milijarde, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

- Crna Gora se u infrastrukturnom pogledu veoma malo promijenila za tih 15 godina. Nije bitna samo cifra od 1,8 mlrd EUR, već šta je urađeno s tim novcem. U tom periodu je dug porastao za tri milijarde - rekao je Spajić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Predraga Sekulića.

On je dodao da je prije 15 godina otišao iz Crne Gore, kako bi se školovao, ali da i pored toga može da je prepozna na isti način kao 2006. godine. Spajić je kazao da se Crna Gora vrlo malo promijenila za tih 15 godina, a da je jedino što "štrči" auto-put, koji će imati katastrofalne posljedice po budžet.

- Hvala vam na tom sjajnom projektu - poručio je Spajić.

On je na konstataciju da je nova Vlada za tri dana zadužila Crnu Goru za 750 mil EUR, objasnio da to nije neto zaduženje.

- To je gros zaduženje, to nije potrošeno i nije neto zaduženje. Ja sa tim novcem iz trezora mogu da odem na berzu i otkupim taj dug. To nije pravi dug. Pravi dug je onaj od 3,8 mlrd EUR koji smo zatekli i koje ste potrošili, nažalost, u projekte koji su nevidljivi - saopštio je Spajić.

On je dodao da o ekonomskim parametrima Crne Gore u odnosu na region najbolje govori kreditni rejting, koji je najniži u Evropi.


Spajić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića zašto je Vlada dala negativno mišljenje na predlog zakona te stranke o potrebi smanjenja visokog opterećenja rada, kazao da su u izvršnoj vlasti već reagovali tako što je usvojen novi paket mjera podrške, kojim je planirana izmjena Zakon o doprinosima za socijalno osiguranje.

- Namjera tih mjera je bila da se podstiče novo zapošljavanje. Što se tiče dalje reforme sistema oporezivanja plata, slažem se sa vama da je neophodna jedna duboka reforma tog sistema - rekao je Spajić.

On je kazao da je predlog SDP-a usmjeren u pravom smjeru, ali nije na pravi način urađen i dodao da mogu zajedno raditi na predlogu za narednu godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.