NavMenu

Poništen konkurs kompanije ToMontenegro, prekršen Zakon o radu

Izvor: Mina Srijeda, 31.03.2021. 08:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Inspekcija rada poništila je konkurs nove avio-kompanije ToMontenegro o zapošljavanju, jer je prekršen Zakon o radu, pišu Dnevne novine.

List piše da je inspektorka Sonja Pejović, nakon prijave koju su podnijeli predstavnici radnika Montenegro Airlinesa (MA), izuzela dokumentaciju i utvrdila da je ToMontenegro sve oglase za zapošljavanje oglasio preko privatnog sajta Zaposli.me, umjesto preko Zavoda za zapošljavanje, što mu je zakonska obaveza, kao firmi koja je u 100% vlasništvu Vlade.

Pejović je u rješenju, u koje su Dnevne novine imale uvid, navela da je izvršni direktor Predrag Todorović saopštio da po objavljenom oglasu nije bilo zapošljavanja, da nije zaključen ugovor o radu, odnosno da niko nije zasnovao radni odnos, te da nijesu nastupile pravne posljedice.

- Kako je poslodavac bio dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, a Zavod isti oglasi, s obzirom na to da se radi o poslodavcu čiji je osnivač Vlada 100%, nesporno je da je poslodavac povrijedio odredbu člana 24 Zakona o radu - navodi se u rješenju Pejović.

Ona je kazala da je, nakon tako utvrđenog činjeničnog stanja odgovornom licu ukazano da u roku od osam dana od ukazivanja otkloni konstatovanu nepravilnost učinjenu u postupku oglašavanja slobodnih radnih mjesta preko sajta Zaposli.me, a što je suprotno članu 24 Zakona o radu i da o preduzetim radnjama pisano obavijesti inspektorku u roku od sedam dana od isteka roka za ukazivanje.

Predstavnici radnika MA, Miljan Perović i Valeri Đekić za Dnevne novine su kazali da rješenje inspekcije predstavlja određenu satisfakciju njihovog djelovanja.

- To je znak da institucije ipak rade svoj posao - naveo je Đekić.

Prema njegovim riječima, ToMontenegro se hvalio sa ekspertima, a na prvom koraku su prekšili Zakon o radu.


- Samim tim se pitamo koliko su sposobni za naredne korake. Todorović je najavio da će stručnost i kompetentnost biti imperativ kompanije, a očito je imao slabe konsultante po ovom pitanju - saopštio je Đekić.

Greška kompanije, kako tvrdi, može skupo da ih košta.

- Ova greška nesumnjivo će proizvesti gubitak vremena za ostvarivanje dobijanja AOC-a, odnosno potvrde vazdušnog operatora od Agencije za civilno vazduhoplovstvo. To usložnjava situaciju i najvjerovatnije uslovljava kašnjenje u polijetanju aviona - ocijenio je Đekić.

On je pozvao državnog sekretara Zorana Radunovića da preispita kako je došlo do nezakonite odluke.

Kako kaže Perović, radnici, iako šest mjeseci ne primaju plate, pozivaju još jednom ministra finansija Milojka Spajića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića na konstruktivan dijalog, kako bi se riješili problemi zaposlenih i našli najbolji put za ostvarivanje zajedničkog cilja, odnosno ponovnog uspostavljanja vazuhoplovnog saobraćaja na transparentan i zakonit način.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.