NavMenu

Aerodrom, gasovod, hidrocentrale - Projekti RS i Srbije vrijedni 870 mil EUR

Izvor: B92 Utorak, 30.03.2021. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Vrijednost infrastrukturnih projekata koje Srpska planira zajednički da realizuje sa Srbijom kreće se oko 1,7 milijardi konvertibilnih maraka - 870 mil EUR. Realizacija projekata je planirana tokom ove i naredne godine.

Prema rečima ekonomskog analitičara i izvršnog direktora Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saše Grabovca, radi se o svoti novca, ali i kapitalnim projektima koji su od izuzetne važnosti za dalji razvoj Srpske, ali i BiH, a pogotovo jer dolaze u vrijeme kada se gotovo svakodnevno bilježe negativni ekonomski trendovi zbog pandemije koronavirusa.

- Ekonomski benefiti će biti ogromni. Radi se o velikim infrastrukturnim, ali i energetskim projektima, koji sa sobom povlače mnogo toga. Tom prilikom će biti angažovan značajan broj domaćih građevinskih preduzeća i izvođača radova, a sve to će se onda pozitivno prenijeti i na povećanje poreza i prihoda u budžetima - istakao je Grabovac za Glas Srpske, prenose Nezavisne.

Jedan od projekata koji bi trebalo da započne tokom ove godine je gradnja aerodroma u Trebinju, za koji će Vlada Srbije da izdvoji oko 110 miliona maraka (56 mil EUR). Prema riječima gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, u narednim mjesecima trebalo bi da se krene sa prvim radovima. On je istakao da i dalje postoje neki pojedinci koji ne žele da se to realizuje, jer smatraju da je to projekat koji treba da ugrozi nekog.

- On nikog ne ugrožava i samo može da poboljša odnose i Srbije i Srpske i cijelog regiona - poručio je Ćurić, dodajući da bi on u saobraćajnom smislu trebalo da bude alternativa aerodromima u Dubrovniku i Tivtu.

Nedavno je u Banjaluci potpisan i sporazum o saradnji javnih preduzeća Srbijagas i Gas-Res o izgradnji magistralnog gasovoda kroz Republiku Srpsku. Srbija se ovom prilikom obavezala da će logistički i stručno pomoći ovaj projekat, ali i izgraditi krak gasovoda do granice sa BiH, za šta planira da izdvoji više od 90 mil KM. Srpska će, sa druge strane, u ovaj projekat uložiti 250 mil KM.

Srpska bi se na ovaj način priključila na gasovod Balkanski tok, te osigurala sebi energetsku stabilnost i u budućnosti, ali i jeftiniji energent, koji bi mogao biti dodatni pokretač domaće privrede.


Ukoliko ne bude pravnih osporavanja od strane Sarajeva, tokom ove godine mogao bi započeti i zajednički projekat Srpske i Srbije, a koji je vezan za izgradnju tri hidrocentrale na rijeci Drini, čija se vrijednost procenjuje na oko milijardu konvertibilnih maraka.

Ipak, najveći građevinski poduhvat predstavljaće gradnja autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo, koja bi mogla koštati između četiri i pet milijardi maraka, biće finansirana kreditom iz Turske, a radi se o zajedničkom projektu BiH, Srbije i Turske.

Građevinske mašine bi već na proljeće trebalo da "napadnu" prvu dionicu ovog autoputa u dijelu koji prolazi kroz sjeveroistok Republike Srpske.

Krajem prošle godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi Srbija mogla značajna sredstva uložiti i u Aerodrom Banjaluka, što bi umnogome pomoglo da se podigne sadašnji nivo saobraćaja, ali i usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.