NavMenu

Elektronska fiskalizacija u 5 koraka - Kako funkcioniše aplikacija za izdavanje računa?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.03.2021. 09:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)Ilustracija
U prvom od pet tekstova koje je Crnogorski Telekom pripremio o elektronskoj fiskalizaciji bilo je riječi o sertifikatu za napredni elektronski pečat ili potpis, neophodnom svakom poreskom obvezniku u Crnoj Gori koji se nalazi u sistemu PDV-a i koji je od 1. juna dužan da pređe na novi sistem fiskalizacije. U drugom je objašnjeno zašto je za komunikaciju između privrednika i Uprave prihoda važna neometana internet konekcija.

Tema trećeg teksta su aplikacije za izdavanje računa, odnosno softveri neophodni za rad naplatnih uređaja, obradu podataka i komunikaciju sa serverima Uprave prihoda.

Riječ je o aplikaciji koja služi za prodaju artikala i usluga koje privrednik ima u svojoj ponudi, kao i generisanje fiskalizovanih računa. Prilagođene su kako kompanijama koje se bave isključivo maloprodajom, tako i onima koje se bave veleprodajom, i uključuju mogućnost vođenja robno-materijalnog poslovanja.

U aplikaciju se učitavaju artikli, njihove cijene, PDV stope, definišu promotivni popusti, zaposleni i prodajna mjesta, i kroz nju se izdaju fiskalizovani računi. Ona je putem interneta u konstantnoj komunikaciji sa Upravom prihoda, i omogućava da se na računu odštampa QR kod računa - novi zakon ovaj kod na računima propisuje kao obavezu - kao i JIKR broj, koji su u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji.

Treba istaći i da se kroz ovu aplikaciju unose sertifikati neophodni za elektronsko potpisivanje računa tokom procesa njihovog elektronskog slanja Upravi prihoda. Crnogorski Telekom u svojoj ponudi ima više različitih aplikacija za izdavanje računa, u zavisnosti od djelatnosti pravnog lica i njegovih specificnih potreba.

Licence za aplikaciju za izdavanje računa se plaćaju mjesečno pri čemu na jednom uređaju pod jednom licencom može da radi više zaposlenih odnosno prodavaca, a Crnogorski Telekom je sa u saradnji sa partnerima VG eFiskal i Data Lab.MN, koji imaju bogato iskustvo u pružanju podrške klijentima u održavanju fiskalnih kasa i softvera, pripremio povoljne opcije za sve privredne subjekte, u skladu sa njihovim potrebama.


Aplikacije koje Telekom nudi korisnicima - AdeoPOS i Pantheon - su na Android platformi ili im se pristupa putem web pretrazivača (u zavisnosti od toga da li je u pitanju izdavanje gotovinskih ili bezgotovinskih računa), a obezbijeđen je i back-up, odnosno čuvanje podataka u Cloudu, što garantuje njihovu sigurnost pa je svaki izdati račun sačuvan u bazi, bez obzira da li je naplatni uređaj u kvaru ili ne.

Različite IT kompanije u Crnoj Gori nude svoja prodajna rješenja, prilagođena fiskalizaciji, ali Crnogorski Telekom kroz partnerstvo sa VG eFiskal i Data Lab-om, osim kompletnih rješenja za eFiskalizaciju, poslovnim korisnicima i svim privrednim subjektima u Crnoj Gori nudi servisiranje, besplatna ažuriranja aplikacije na vrijeme, kada je u pitanju usklađivanje sa najnovijom zakonskom regulativom, kao i podršku u implementaciji rješenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.