NavMenu

Manji promet i rast indeksa obilježili sedmicu na Montenegroberzi - Realizovano 40 transakcija

Izvor: Mina Nedjelja, 28.03.2021. 11:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Manji promet i rast indeksa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Vlada saopštila da ukupan javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosi 4,4 mlrd EUR, odnosno 105,15% preliminarnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 1,31% na 753,89 poena, a MONEX 1,15% na 10.893,43 boda.

Promet je iznosio 546,27 hiljada EUR i bio je 22% manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 40 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza, i to 71,48%.

Dionice HTP Mimoze ostale su na prošlosedmičnih tri EUR.

Vlada je na sjednici u petak usvojila izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar prošle godine.

- Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija i socijalnog staranja, uključujući i 38,48 hiljada unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 872,43 miliona EUR, neto javni dug Crne Gore je na kraju prošle godine iznosio 3,54 milijarde EUR, odnosno 84,34% BDP-a - navodi se u saopštenju Vlade.

Crnogorski Telekom ojačao je 12,5% na 1,35 EUR, Marina Bar 4,8% na 2,2 EUR, a Plantaže 3,9% na 10,91 cent.

Akcionari Jugopetrola, čija je dionica ove sedmice rasla 5,3 odsto na deset EUR, trebalo bi da na vanrednoj Skupštini u utorak donesu odluku o raspodjeli dividende iz neraspoređene dobiti.

Na dnevnom redu je i razrješenje i izbor članova Odbora direktora, kao i usvajanje novog Statuta kompanije.

Akcija Port of Adrie zadržala se na prošlosedmičnih 9,2 centa.

Ove sedmice je u centru pažnje bila vijest da je konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju. Istražno bušenje na dubini od 6,53 hiljade metara, u moru između Bara i Ulcinja, trajaće četiri i po do šest mjeseci.

Nakon toga će se definisati potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi tri do pet godina od završetka prve bušotine.

Eni i Novatek prve istražne bušotine radi na oko 28 kilometara od obale.

Padale su ove sedmice dionice Centrojadrana 19,9 odsto na 4,07 EUR, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 1,4% na 73 centa, Solane Bajo Sekulić 0,7 odsto na 1,4 EUR i Luke Bar neznatno na 30,97 centi.

Akcije Elektroprivrede (EPCG) oslabile su ove sedmice 6,8 odsto na 3,13 EUR.


Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, saopštio je da će novo rukovodstvo isključivo voditi računa o interesima građana i kompanije, a strateški ciljevi moraju biti smanjenje iznosa računa za struju i povećanje proizvodnje električne energije.

On je u video izjavi u kojoj je predstavio svoj plan rada EPCG i razvoja energetskog sektora u Crnoj Gori, kazao da je 20 godina radio u toj kompaniji, kao i da su njegovi roditelji tu proveli čitav radni vijek.

- Nemam važnijeg posla nego da u granicama svojih mogućnosti doprinesem da EPCG postane lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore, a ona to može - poručio je Đukanović.

On je rekao da će Odboru direktora predložiti da preispita politika subvencija za električnu energiju i da će zahtijevati da se u rješavanje tog problema uključe i Vlada i Skupština.

Za izvršnog direktora EPCG imenovan je član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, Nikola Rovčanin.

Na vanrednoj sjednici Odbora direktora EPCG prethodno je dužnosti razriješen dosadašnji izvršni direktor, Igor Noveljić.

Akcije Trenda zadržale su se na prošlosedmičnih 4,91 cent.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.