NavMenu

Svjetske berze ojačale, rastu i cijene nafte

Izvor: Tanjug Petak, 26.03.2021. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Akcije na azijskim berzama su ojačale danas prateći znatan rast zabilježen u četvrak na Vol Stritu podstaknut nadama u snažan ekonomski oporavak od pandemije.

U porastu su indeksi na tržištima kapitala u Tokiju, Hong Kongu, Seulu i Šangaju, kao i na američkom tržištu fjučersa.

Tokijski indeks Nikei 225 skočio je za 1,6% na 29.176,70 poena, a u istom procentu je povećan i hongkoški Hang Seng na 28.340,97 bodova, prenosi agencij AP.

Seulski Kospi je napredovao za 1,1%, na 3.041,01 poena, Šangaj Kompozit se popeo za 1,6% na 3.418,33 boda, a indijski Senseks je u plusu za 1,3%.

Indeks Njujorške berze S&P 500 porastao je u četvrtak za 0,5% na 3.909,52 boda, nakon što je na početku trgovanja potonuo za 0,9%. Ipak, i dalje je na putu da na nedeljnom nivou zabilježi gubitak.

Industrijski indeks Dau Džons je ojačao za 0,6% na 32.619,48 poena, a tehnološki Nasdak se oporavio od gubitaka na jutanjem trgovanju i zaključio dan s dobitkom od 0,1%, na 12.977,68 poena.

Indeks Rasel 2000, koji prati akcije manjih preduzeća, nadmašio je ostatak tržišta, uzletjevši za 2,3% , na 2.183,12 bodova.

Rastu akcija doprinijele su podgrijane nade investitora da će ekonomije pogođenje prošlogodišnjim izbijanjem pandemije korona virusa povratiti izgubljeno "tlo pod nogama", zahvaljujući kampanji vakcinacija protiv kovida-19 i ogromnim paketima državne pomoći.

Pored toga, američka vlada je izvijestila da je broj radnika koji su podnijeli zahtjev za dobijanje naknade za nezaposlene pao prošle nedelje na najniži nivo od početka pandemije, što je dodatno podiglo tržišno raspoloženje.

Investitori preusmjeravaju ulaganje novca sa skupih tehnoloških akcija na sektore koji su jače vezani za ekonomski rast.

Kad je riječ o tržištima robe, američka nafta WTI je na elektronskom trgovanju na Njujorškoj robnoj berzi poskupjela za 1,23 USD na 59,77 USD po barelu, nakon pada cijene u četvrtak za 2,62 USD na 58,56 USD za barel.

Sjevernomorska nafta Brent, reper za formiranje cijena "crnog zlata" na međunarodnim tržištima, porasla je za 1,13 USD na 62,93 USD za barel.

Na valutnim tržištima, američki dolar nastavlja da jača i prema japanskom jenu se trgovao kasno sinoć za 109,38 jena u odnosu na prethodni nivo od 109,19 jena.

Jedinstvena valuta evrozone je takođe zabilježila rast prema dolaru sa 1,1766 na 1,1781 dolara za evro.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.