NavMenu

Koronakriza i siva ekonomija urušavaju frizersko-kozmetičarski sektor - Pad prometa i do 70%

Izvor: Mina Četvrtak, 25.03.2021. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Odbor za frizerske i kozmetičarske usluge Unije poslodavaca (UPCG) obratio se nadležnim institucijama zbog alarmantne situacije u tom sektoru, ukazujući na urgentnu potrebu da se, osim zdravstvenih mjera, mora ozbiljnije djelovati u cilju očuvanja ekonomskih aktivnosti.

Odbor se, kako je kazao njegov predsjednik Živko Jevtović, obratio Savjetu za borbu protiv koronavirusa, ministarstvima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja.

- Ovaj sektor usljed uvođenja mjera tokom trajanja epidemije, odnosno zabrane rada, te nakon toga ograničenjima broja osoba, zaposlenih i klijenata u objektima, kao i ograničenjima radnog vremena pretrpio značajan pad prihoda i praktično doveden u situaciju da ne može izmirivati obaveze prema dobavljačima, državi i zaposlenima - naveo je u Jevtović u saopštenju.

Taj sektor je samo početkom prethodne godine, tokom aprila, bio prepoznat kao zatvorena djelatnost, čime je ostvareno pravo na subvencije za zarade, što je bilo kratkog daha, s obzirom na to da je isto kasnije bilo uskraćeno.

- Od tog perioda pa sve do danas, duže od godinu, naša djelatnost se nije našla ni na listi ugroženih, pa samim tim ne ostvaruje ovaj vrlo značajan vid pomoći - rekao je Jevtović.

Danas, kako je kazao, zatvaranje frizerskih i kozmetičarskih salona koje traje više od mjesec u nekim gradovima, značajan pad prometa koji se na nacionalnom nivou mjeri od 40 do 70%, kao i neprepoznavanje te đelatnosti kao ugrožene izazivaju ozbiljne negativne posljedice po poslovanje, prijeteći da dovede do gašenja privrednih društava i preduzetnika i radnih mjesta njihovih zaposlenih.


- Takođe, uskraćena nam je jednokratna pomoć za predstojeću elektronsku fiskalizaciju - naveo je Jevtović.

Posebno se ističe opasnost od naglog rasta neformalnih ekonomskih aktivnosti u ovoj djelatnosti, koji je i prije pandemije bio procijenjen na izuzetno visokih 50%.

- Daljim urušavanjem zdravog dijela ove djelatnosti prijeti nam ekspanzija nelegalnih frizerskih i kozmetičarskih salona koji niti doprinose državnom budzetu i ekonomskom razvoju, niti sprovode mjere zaštite od koronavirusa i, što je najvažnije, gotovo ih je nemoguće kontrolisati - smatra Jevtović.

S tim u vezi, Odbor frizerskih i kozmetičarskih usluga još jednom apeluje da nadležni državni organi ozbiljno razmotre njihove opravdane zahtjeve i pruže adekvatnu zaštitu i podršku koja je, kako su kazali, do sada izostala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.