NavMenu

Praćenje trendova ključno za unapređenje turističke ponude Cetinja - Razvoj turizma šansa za valorizaciju kulturno-istorijskih i prirodnih potencijala Prijestonice

Izvor: RTV Cetinje Srijeda, 24.03.2021. 14:41
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Falco)
Turizam u Crnoj Gori trenutno se suočava s najvećim izazovima, a Cetinje, kao dio ukupne turističke ponude, nije izolovano već svi nedostaci, slabosti i prijetnje, koje pogađaju državu, u manjoj ili većoj mjeri karakterišu Prijestonicu - kazao je u intrevjuu RTV Cetinje direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Oskar Huter.

Nove okolnosti, u kojima smo se našli usljed pandemije, već su se loše odrazile na izletnički turizam, po kojemu je Prijestonica prepoznatljiva.

- Pored činjenice da smo u prethodnom periodu bilježili rekordne brojke zahvaljujući ekspanziji ovog turističkog segmenta, uvjeren sam da će nam trebati duži period da se vratimo na taj nivo. Veliki broj kruzera, koji je uplovljavao u Boku Kotorsku, imao je klijentelu koja je bila zainteresovana za izletničke posjete Prijestonici. Koronakriza uticala je na to da neke od kompanija, koje su bile prisutne u pojasu Mediterana, zbog racionalizacije troškova, neke od svojih brodova demontiraju, tj. režu. Prema procjenama najvećeg međunarodnog kruzing udruženja CLIA, pandemija je spriječila putovanja za preko 32 miliona putnika tokom 2020. godine. Sve će se to odraziti na izletnički turizam na Cetinju – kazao je Huter.

Razvoj turističke ponude i unapređivanje Prijestonice kao turističke destinacije, kako ističe, mora se zasnivati na praćenju modernih trendova turističke potražnje putem obogaćivanja turističke ponude kroz raznolikost sadržaja.

- Šansu treba tražiti u činjenici da savremeni trendovi turističke potražnje uslovljavaju postizanje otklona od tradicionalnog turizma baziranog na modelu motiva "sunce, more, plaža". Takvi se novi trendovi manifestuju kroz rastući interes turista za učenjem o domaćem stanovništvu, njihovoj tradiciji i kulturnim običajima – objasnio je Huter.

Prijestonica Cetinje, dodaje, u okviru "Strateškog plana Prijestonice za period 2020-2024" turizam prepoznaje kao jedan od osnovnih pravaca privrednog razvoja i pravu mogućnost za valorizaciju izvanrednih kulturno-istorijskih i prirodnih potencijala koji se nalaze na njenoj teritoriji.

- To se odnosi na kulturna dobra šireg značaja, dva nacionalna parka na teritoriji Prijestonice i drugo. Možda ću zvučati pretenciozno, ali Cetinje je kao stvoreno za aktivan odmor, primjenu zdravih stilova života i uopšte aktuelne trendove. Ipak, treba naglasiti da, iako je najveća odgovornost na lokalnoj upravi kao kormilaru, odgovornost je i na svim sudionicima turističke privrede i lokalnom stanovništvu. Riječ je o procesu u kojem je svaka karika jako bitna. Ukoliko ovaj period stagnacije, ili bolje rečeno krizni period, iskoristimo pametno, a vjerujem da su mudri potezi nastavak investiranja u turizam na svim nivoima, prije svega u ljude kao najvredniji resurs, pokretanjem digitalizacije na svakom destinacijskom nivou uz konstantno ulaganje u infrastrukturu i očuvanje prirode, bićemo spremni za neizbježan povratak turističke ekspanzije. Naravno, podrazumijeva se da navedeni procesi moraju strategijski počivati na nacionalnim i interesnim stremljenjima – objasnio je Huter.

Lokalna Turistička organizacija osmislila je brojne programe za predstojeću sezonu, koje je u ovom trenutku, kako dodaje Huter, teško najavljivati ukoliko nema jasnih protokola na koji način će nešto moći da se realizuje.


- Ako vam je međugradski saobraćaj zatvoren, vi možete planirati nešto isključivo za lokalno stanovništvo. Međutim, u ovakvim uslovima, sa svim epidemiološkim mjerama, ne možete kao odgovorna institucija da se bavite bilo čime što ne ide u skladu s tim. Turistička organizacija je pripremila razne programe koji su, da tako kažem, ostavljeni na stand by. Ukoliko se ukažu prilike, ukoliko se stvore realni uslovi za realizaciju takvih manifestacija, mi ćemo ih i pripremiti. Programa ima puno – Biblioteka na otvorenom, Fouturismo, Tematske staze, Kamping turizam, botanička bašta u atrijumu Državnog muzeja... – naveo je Huter.

Kako ističe, treba imati na umu da Turistička organizacija trenutno funkcioniše u jako lošim finansijskim uslovima.

- Mi ostvarujemo prihode od izletničke takse od turista, od boravišne takse od turista, od članskog doprinosa od turističke privrede, od parkinga koji je suštinski "mrtav" s obzirom na to da nema nikakvog poslovanja. Veoma je teško u takvim uslovima obezbijediti osnovne zarade za sve zaposlene, pa je samim tim teško planirati manifestacije ili bilo kakvee programe. Za svaki od tih događaja bitno je, prije svega, obezbijediti budžet kao polaznu osnovu da bi se nešto moglo uspješno realizovati. Ne sumnjam da ćemo u periodu koji je pred nama, ukoliko se stane na kraj ovoj pošasti, uspjeti da se vratimo i budemo makar na nivou na kojem smo bili prethodnih godina – zaključio je Huter.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.