NavMenu

Do 2026. godine u Hrvatskoj 100.000 punjača za električna vozila

Izvor: Poslovne novine Ponedjeljak, 22.03.2021. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Udruženje Strujni krug, koju su lani pokrenuli suosnivač HGspota Hrvoje Prpić, poslovni anđeo Saša Cvetojević i suosnivačica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper, predstavila je dosad najambiciozniji projekt elektromobilnosti u Hrvatskoj. Udruženje planira do 2026. u Hrvatskoj postaviti 100.000 punjača za električna vozila, i to instalacijom punjača u stupove javne rasvjete. Cijeli bi se projekt realizirao kroz saradnju s gradovima, a interesa za ovakvo rješenje ne manjka ni među firmama.

Hrvoje Prpić, predsjednik udruženja Strujni krug, kaže da čak 30% vozača električnih vozila u Hrvatskoj nema mogućnost prekonoćnog punjenja svojih vozila. Oni ih, naime, drže na javnim i gradskim parkiralištima, a njihov će broj s daljnjim porastom korištenja električnih vozila samo rasti.

- U Londonu su tom problemu doskočili instalacijom infrastrukture za punjenje u stupove javne rasvjete, a naša udruga se zalaže da se slično rješenje primijeni i u Hrvatskoj, te smo već krenuli s razradom plana. Naime, kako bi riješila probleme vlasnika električnih vozila koji svoja vozila ostavljaju preko noći na ulici, britanska tvrtka Ubitricity pokrenula je projekt ugradnje punjača u rasvjetne stupove te je dosad postavila pet tisuća punjača na ulicama Londona. To je rješenje prikladno i za Hrvatsku - kaže Prpić.

Ubitricity je u kratko vrijeme postao najveći pružatelj usluga punjenja električnih vozila u Velikoj Britaniji. U januaru ga je preuzeo naftni div Shell i nastavio razvijati njegove usluge. Prpić navodi da stoga nije neobično što interes za taj projekt pokazuju firme članice udruženja Strujni krug.

- Sama udruga ne planira postavljanje punjača, nego organizaciju cijelog projekta. U njega je već uključen velik broj trenutnih operatera koji posluju u Hrvatskoj, nekoliko tvrtki koje se bave proizvodnjom punjača te nekoliko savjetodavnih kompanija koje rade na izradi dokumentacije. Naš je plan pripremiti dokumentaciju i isporučiti je gradovima kako bi mogli pokrenuti natječaj. Osim toga, lobirat ćemo da se projekt implementira u Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine, čime bi se djelomično i subvencionirao - kaže Prpić.


Navodi da su od energetskih operatera zainteresirani, među inima, GEN-I i EON te firme poput Piraexa. Kaže da su interes pokazale i dvije firme koje ne može imenovati. No, po najavama u proteklih godinu dana poznato je da su među članovima i HT, Croatia osiguranje, Bolt, Lime, leasing kuće, firme koje se bave prodajom električnih bicikala i romobila te opreme za električna vozila te općenito svi koji se bave elektromobilnošću u Hrvatskoj.

Udruženje Strujni krug trenutno broji više od 300 članova, od toga je 50-ak firmi.

Navodi da izbor lokacija na koje se planira postavljanje punjača u potpunosti prepuštaju gradovima.

- Sigurni smo samo da se punjači ne bi postavljali u prostorima koji nisu urbani, nego samo na mjesta gdje postoje javna parkirališta, a građani nemaju pristup svojim priključnim mjestima. Pazili bismo da nova infrastruktura ne stvara smetnje pri kretanju građana - zaključuje Prpić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.