NavMenu

Na krovu upravne zgrade EPCG u Nikšiću ugrađeno više od 1000 solarnih panela - U prvu fazu projekta uloženo oko 600.000 EUR, u planu i energetska obnova objekta

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.03.2021. 13:16
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Solarna elektrana na krovu i parkingu upravne zgrade Elektroprivrede Crne Gore u Nikšiću spremna je za proizvodnju elektične energije. Svi radovi završeni su kvalitetno i na vrijeme a energetski inspektor odobrio je probni rad elektrane, saopšteno je iz kompanije.

Izgradnja solarnih izvora energije EPCG počela je u novembru prošle godine poslije sveobuhvatnih stručnih analiza i odluke menadžmenta EPCG da, kroz realizaciju projekta "Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG AD Nikšić", upravnu zgradu kompanije učini energetski neutralnim objektom.

Menadžer projekta Sreten Gojković kaže da su solarne elektrane na upravnoj zgradi samo prvi dio projekta čiji je krajnji cilj obezbjeđenje dovoljnih količina električne energije za pokrivanje potrošnje upravne zgrade kompanije.

- Izgradnja solarnih elektrana na parkingu i krovu upravne zgrade pripada prvoj fazi projekta i na taj način, obezbijediće se oko 40% energije za pokrivanje energetskih potreba ovog objekta, što je na nivou oko 500 hiljada kWh električne energije godišnje - istakao je Gojković.

Na krovu upravne zgrade i parkingu EPCG postavljano je preko hiljadu solarnih panela a vrijednost prve faze projekta procijenjena je blizu 600.000 EUR.

Nabavljena i električna vozila (Foto: Elektroprivreda Crne Gore)Nabavljena i električna vozila
Izvršni rukovodilac Direkcije za IMS i opšte poslove EPCG i vlasnik projekta Olga Radović, navodi da je instalacijom solarnih panela, uz primjenu i ostalih mjera energetske efikasnosti predviđenih Glavnim projektom, moguće dobiti energetski neutralan objekat.

- Potpunom realizacijom projekta koja podrazumijeva i rekonstrukciju upravne zgrade, uz primjenu mjera energetske efikasnosti, dobićemo prvi veliki energetski neutralan objekat u Nikšiću i među najvećim u Crnoj Gori. Pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, osim finansijskih, ogledaju se i u smanjenju emisije CO2 što će se dodatno obezbijediti i uvođenjem električnih vozila - kaže Radović.

EPCG je već nabavila dva električna vozila, a planirana je veća zastupljenost takvih automobila u voznom parku. U međuvremenu su ugrađena četiri punjača za električna vozila uz instaliranje kapaciteta koji će omogućiti izgradnju još auto-punjača.

- Završetkom cjelokupnog projekta godišnja ušteda potrošnje električne energije biće oko 140.000 EUR. Realizacijom projekta stvaraju se uslovi za dobijanje sertifikata energetske efikasnosti sto predstavlja dokaz da je objekat u skladu sa međunarodnim standardom ISO50001 kao i svim normama predloženim zakonom iz ove oblasti - zaključuje se u saopštenju EPCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.