NavMenu

EU preti Astrazeneki zabranom izvoza

Izvor: Beta/AP Nedjelja, 21.03.2021. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Evropska komisija saopštila je danas da bi britansko-švedska farmaceutska firma Astrazeneka mogla da bude suočena sa zabranom izvoza u zemlje van EU ako brzo ne isporuči evropskoj dvadesetsedmorici obećane doze vakcina.

- Imamo mogućnost da zabranimo planirani izvoz. Ovo je poruka za Astrazeneku, ispunite vaš dio dogovora prema Evropi prije nego što počnete isporuku drugim zemljama - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke.

Ona je rekla da se ugovorom između EU i Astrazeneke jasno reguliše koliko vakcina EU dobija od pogona te kompanije unutar EU i u Velikoj Britaniji. Ona je dodala da uprkos tome nisu ništa dobili od Britanaca dok Unija njima isporučuje vakcine.

Fon der Lajen je dodala da je Komisija poslala "zvaničan podsjetnik" Astrazeneki o ovom pitanju.

Evropska komisija je u četvrtak najavila da će aktivirati ugovornu proceduru za rješavanje sukoba sa Astrazenekom čija isporuka vakcina je znatno manja od prvobitno predviđenih količina.

Vakcina Astrazeneke jedna je od tri vakcine odobrene u EU. Njena upotreba je međutim poremećena sa nekoliko problema, uključujući spori početak isporuka, ponovljeni problemi u isporukama i privremenu zabranu upotrebe na nekoliko dana ove nedelje u mnogim zemljama EU posle izvještaja o stvaranju ugrušaka krvi kod nekih osoba koje su dobile vakcinu.

Većina zemalja nastavila je davanje vakcine Astrazeneke ponovo u petak kada je Evropska agencija za ljekove potvrdila da je preparat bezbjedan.

Astrazeneka treba EU u drugom tromjesečju da isporuči 70 miliona svoje antikovid vakcine, znatno manje od 180 miliona doza obećanih u ugovoru potpisanom sa Unijom, prenosi agencija Frans pres. U prvom kvartalu EU je dobila oko 30 miliona doza vakcine Astrazeneka umjesto 90 miliona predviđenih.


Dok je američki Fajzer riješio svoje teškoće proizvodnje vakcina vlada velika sumnja u evropskim krugovima da je Astrazeneka više puta prodala iste doze i prema tome nije u stanju da obezbijedi isporuke EU, rekao je jedan visoki zvaničnik Unije, prenosi agencija Frans pres.

Mehanizam zabrane izvoza vakcina iz EU je upotrijebljen jednom kada je Italija blokirala izvoz 250.000 doza Astrazeneke Australiji pozivajući se na stalnu nestašicu vakcina i kašnjenje isporuka.

Nisu sve zemlje EU za zabranu izvoza, zemlje kao što je Holandija i Belgija gdje se veliki dio vakcina Astrazeneke proizvodi pozvale su na oprez.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.