NavMenu

DRI upozorava na visok rizik istražnih bušenja u Jadranu - Država nema opremu za uklanjanje naftnih mrlja

Izvor: Mina Nedjelja, 21.03.2021. 20:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora ima ograničene kapacitete za odgovor u slučaju iznenadnog zagađenja mora, naročito u slučaju većeg, što se odnosi i na materijalno-kadrovsku opremljenost, pokazala je preliminarna revizija Državne revizorske institucije (DRI).

Iznenadna zagađenja se odnose ne samo na moguće havarije na naftnim platformama, što je ovih dana u fokusu zbog najave početka bušenja podmorja, već na sve događaje koji dovode do izlivanja opasnih materija u more. Materijalno-kadrovska opremljenost se odnosi na opremu koja je potrebna da bi se uklonile opasne materije iz mora, piše Dan.

DRI je identifikovala visok rizik zbog početka istražnih bušenja za eksploataciju nafte i gasa i kroz sprovedenu reviziju uspjeha, pod nazivom Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja u Jadranskom moru, uočila probleme i slabosti koje mogu ograničiti uspješnost sistema zaštite Jadranskog mora od iznenadnog zagađenja.

U ovoj fazi revizije identifikovani su, između ostalog, rizici koji preliminarno ukazuju da nijesu realizovane sve aktivnosti, preporuke i mjere zaštite životne sredine planirane Programom istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Član Senata DRI Branislav Radulović kazao je Danu da je utvrđeno i da nijesu počele aktivnosti na izradi mape posebno osjetljivih područja crnogorske obalne zone (PSSA), kao i da opredjeljenja izražena u strateškim dokumentima nijesu u adekvatnoj mjeri našla svoje mjesto u propisima koji su donošeni, čime bi se uspostavili i pravno obavezujući osnovi za njihovo sprovođenje.


Radulović rukovodi revizijom uspjeha Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja u Jadranskom moru, čiji je cilj da utvrdi da li su organi zaduženi za zaštitu Jadranskog mora od iznenadnog zagađenja adekvatno pripremljeni za efikasan odgovor.

Revizija se sprovodi u okviru paralelne revizije uspjeha u kojoj su učestvovale sve vrhovne revizorske revizije iz šest zemalja koje izlaze na Jadransko more.

Radulović je kazao da je u Crnoj Gori okončana terenska revizija i pripremljen preliminarni izvještaj, koji će biti upućen subjektima na izjašnjenje tokom naredne sedmice.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je najavljeno da bi italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek trebalo da naredne sedmice počnu bušenje Jadrana, nakon čega su reagovale brojne ekološke i nevladine organizacije, kao i dio političkih partija, tražeći da se taj projekat zaustavi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.