NavMenu

Zemlje Zapadnog Balkana da stvore zajedničko tržište i jedinstveni investicioni prostor - Saradnjom vlada i privrednih komora do veće konkurentnosti na prostoru EU

Izvor: eKapija Subota, 20.03.2021. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Zemlje Zapadnog Balkana moraju da unaprijede međusobnu saradnju i otklone sve barijere koje nas čine nekonkurentnim u odnosu na Evropsku uniju, ocijenjeno je u Podgorici na sastanku predstavnika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) i ministara u Vladi Crne Gore. Kako je saopšteno, privreda svoju konkurentnost može povećati samo uz podršku vlada regiona, kako bi se izgradilo zajedničko regionalno tržište.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore (PKCG), sastanku u Podgorici prisustvovali su ministri finansija i socijalnog i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović, kao i predstavnici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Vlastimir Golubović, Mihailo Vesović, Ahmet Egrlić, Marko Mandić, Nenad Đorđević, Nihad Bajramović i Balša Ćulafić.

- Vlada Crne Gore predano radi na unapređivanju saradnje sa privatnim sektorom, u dijelu koji se odnosi na kreiranje trgovinske politike, identifikovanje prioriteta privrede i razumijevanja njenih komercijalnih interesa u procesu formulisanja i sprovođenja reformi. Veoma je važno da mi, kao predstavnici Vlade, shvatimo kako Crnu Goru i crnogorsko tržište percipiraju privrednici iz regiona. Maksimalno smo otvoreni za sve predloge i sugestije, zato što smo svjesni koliko je važna ekonomska i trgovinska saradnja sa regionom - istakao je ministar Spajić.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, KiM i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija. KIF ZB6 zastupa preko 350 000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, u svojoj misiji otvaranja novih mogućnosti za snažnije povezivanje poslovnih zajednica, kroz uklanjanje preostalih barijera za razvoj i unapređenje poslovne i investicione klime u regionu Zapadnog Balkana.

- Neupitno je da su države i privredne komore zapadnog Balkana na putu koji nema alternativu – putu integracija u Evropsku uniju. Zato želimo da unaprijedimo međusobnu saradnju, ubrzamo integracione procese i otklonimo sve barijere koje nas čine nekonkurentnim u odnosu na EU - istakao je predjsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

On je naglasio veoma važnu ulogu vlada u otklanjanju barijera za privredu, te izdvojio neophodnost da države usaglase sertifikate o kvalitetu, laboratorijske i fitosanitarne nalaze.

- Komorski investicioni forum je odgovor naših privreda na globalizaciju ekonomije. Naše države i naša tržišta su mala, zbog čega trebamo da stvorimo jedinstveno tržište i jedinstveni investicioni prostor. Pandemija korona virusa nas je naučila da privrede i predstavnici Vlada moraju tijesno da sarađuju, kako bi se postigli najbolji rezultati. Upravni odbor KIF-a je donio odluku da u Podgorici osnuje predstavništvo, pored onog koje postoji u Trstu - poručio je direktor Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović poručio je da snažno podržava ideju o ekonomskoj integraciji regiona.

- O tome sam pisao i u svojoj knjizi "The Western Balkans Regional Economic Area: From Economic Cooperation to Economic Integration". Ministarstvo ekonomskog razvoja je zaduženo za sprovođenje trgovinske politike, samim tim i praćenje CEFTA 2006 i trgovinskog dijela Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, u vezi slobodnog kretanja roba i usluga. Želimo da naša privreda, zajedno sa privredama regiona, ostvari maksimalne benefite kroz implementaciju aktivnosti koje ovaj Akcioni plan predviđa i u nama imate istinskog partnera i promotera. Upravo zbog toga, želimo da pokrenemo regionalni Fond za inovacije, koji će još snažnije povezati naš region - naglasio je ministar Milatović.

Sastanak u Podgorici (Foto: Gov.me/B. Ćupić)Sastanak u Podgorici
Predsjednik Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić rekao je da KIF ZB6 radi na uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora i investicionog prostora na Zapadnom Balkanu.


- KIF radi na nizu projekata uz podršku fondova iz EU, ali i Vlade Njemačke. Pandemija je pokazala da vlade ne mogu raditi bez dijaloga sa privredom, jer je privreda ta koja može i mora osigurati punjenje budžeta i kvalitetan ambijent za poslovanje - rekao je Egrlić.

Na sastanku su predstavnici Komorskog investicionog foruma predstavili rad ovog operativnog tijela koje se, kroz promociju ovog regiona kao jedinstvene investicione destinacije, zalaže za slobodno kretanje roba i usluga, kako bi one postale konkurentnije na globalnom tržištu. Sagovornici su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koja će privrednicima iz regiona Zapadnog Balkana pojednostaviti poslovanje, olakšati ulazak na zajedničko tržište i ubrzati ekonomsku integraciju ovog regiona u Evropsku uniju.

Donijeta odluka o osnivanju Predstavništva Stalnog sekretarijata KIF-a ZB6 u Podgorici

Predstavništvo Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke biće otvoreno u Podgorici, čime će se dodatno unaprijediti djelovanje ove regionalne poslovne asocijacije koja okuplja oko 350.000 kompanija.

Ovo je odlučeno na sjednici Upravnog odbora KIF ZB6, održanoj 19. marta 2021. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Za novu generalnu sekretarku KIF-a Upravni odbor je izabrao Tatjanu Sterjovu iz Stopanske komore Sjeverne Makedonije, koja je na toj dužnosti zamijenila Safeta Gërxhaliua nakon što je on nedavno podnio ostavku.

Tokom sjednice, kojom je predsjedavao Ahmet Egrlić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, razmotrena su pitanja koja se odnose na redefinisanje aktivnosti u pravcu dalje profesionalizacije, intenziviranja realizacije projekata i saradnje sa drugim regionalnim organizacijama te asocijacijama.

Komorski investicioni forum ZB6 je prepoznat u međunarodnim okvirima kao ključni partner u značajnim evropskim i regionalnim projektima, ocijenjeno je na sjednici. Rad KIF-a, prema ocjeni Upravnog odbora, biće dodatno unapređen profesionalizacijom njegovih struktura, donošenjem novog statuta i kreiranjem fonda iz kojeg bi se finansirao.

U radu sjednice Upravnog odbora KIF ZB6, u ime Privredne komore Crne Gore, učestvovali su predsjednik Vlastimir Golubović i Koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama Balša Ćulafić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.