NavMenu

Energetska zajednica pomaže uvođenje regionalnog sistema za garancije porijekla

Izvor: Balkan Green Energy News Subota, 20.03.2021. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Sekretarijat Energetske zajednice je pozvao ugovorne strane da izraze interesovanje za uspostavljanje regionalnog sistema za trgovanje garancijama porijekla u sklopu postupka integracije u EU. Direktivom koja uređuje ovo pitanje će biti obuhvaćeni sva energija iz obnovljivih izvora, uključujući biogas i zeleni vodonik.

Sekretarijat Energetske zajednice je predstavio dokument za javnu raspravu o implementaciji sistema za garancije porijekla. U njegovom objavljivanju je učestvovalo 60 zainteresovanih strana, poput ministarstava i izdavača tih instrumenata, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Garancije porijekla su sertifikati o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i oni bi mogli da budu važna alatka za povećanje ulaganja u zelenu energiju i pokretač energetske tranzicije. Ugovorne strane Energetske zajednice kasne s uspostavljanjem elektronskog sistema potrebnog za izdavanje garancija porijekla i njihovo trgovanje, iako su po Direktivi o obnovljivim izvorima energije obavezne da to učine, stoji u objavi.


Podsticaj izdavanju garancija porijekla na nacionalnom nivou

Ideja je da se garancije porijekla izdaju i da se njima trguje među ugovornim stranama. Učestvovanje u regionalnom sistemu će samo po sebi podstaći izdavanje nacionalnih garancija porijekla i može biti prvi korak ka integraciji u evropsko tržište, saopštio je sekretarijat.

Tijela zadužena za izdavanje imaju rok do 11. aprila da izraze interesovanje za učestvovanje u osnivanju regionalnog sistema. Sekretarijat Energetske zajednice je naveo da će omogućiti i podržati poduhvat.

U dokumentu za raspravu se ukazuje na potencijalna ograničenja za priznavanje garancija porijekla na relaciji između zemalja članica Evropske unije i ugovornih strana i dodaje da bi to moglo da se riješi tokom tekuće revizije Direktive EU o obnovljivim izvorima energije.


S novim propisima, obuhvat garancija porijekla će se proširiti sa električne energije na svu energiju iz obnovljivih izvora. U više zemalja članica EU se već izdaju sertifikate za takve gasove, poput biogasa i vodonika.


Šta omogućavaju garancije porijekla?

Prvenstveni cilj sertifikovanja zelene energije je da omogući objavljivanje informacija o porijeklu energije prodate krajnjim potrošačima i da mogu lakše da odabiru porijeklo svojih energenata. Krajnjim korisnicima daje mogućnost da potvrde da njihova energija dolazi iz obnovljivih izvora. U trenutku kada snabdjevač pusti struju u mrežu, garancijom porijekla za tu količinu električne energije može da se trguje na otvorenom tržištu kao energentom.

Sekretarijat je napomenuo da Priština i Crna Gora moraju da ažuriraju svoje zakonske okvire. Implementacija sistema još nije počela, osim u Srbiji, gdje je operator prenosnog sistema električne energije Elektromreža Srbije izdavač i upravlja registrom.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.