NavMenu

Počinje inkubacija odabranih projekata u okviru programa RISE - Timovima će biti omogućeno testiranje biznis modela, analiza tržišta, izrada marketing strategije i validacija ideja

Izvor: Mina Petak, 19.03.2021. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Projektom Regionalnog inkubatora za socijalne preduzetnike (RISE) obuhvaćeno je 12 preduzeća iz te oblasti iz regiona, koji su podržani sa ukupno 30.000 EUR, saopšteno je iz Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolisa.

RISE projekat je, nakon završene prve faze pod nazivom Ideacija, počeo regionalnu inkubaciju odabranih 12 timova kojima će u narednih šest mjeseci biti omogućena direktna finansijska podrška i pomoć u izgradnji kapaciteta i daljeg razvoja ključnih segmenata njihove ideje.

Iz Tehnopolisa, koji je uključen u realizaciju projekta, saopšteno je da su finansijskim grantovima u iznosu od 2.500 EUR i regionalnim programom inkubacije obuhvaćena po dva preduzeća-tima iz oblasti socijalnog preduzetništva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Kako je saopšteno, RISE projekat je u početku radio sa 46 timova od 137 mladih sa područja Zapadnog Balkana, a dva najbolja biznisa iz oblasti socijalnog preduzetništva iz Crne Gore su ReUse centar i Happy Bed.

Odabrani timovi iz Crne Gore pobjednici su nedavno održanog Demo dana i prethodno su prošli fazu Ideacije.

- ReUse centar u fokus stavlja principe cirkularne ekonomije i želju za smanjenjem otpada, te planiraju otvaranje prodajnog i edukativnog objekata gdje će biti moguće doniranje ispravnih predmeta, njihova zamjena za popuste, a biće organizovani i edukativni događaji o cirkularnoj ekonomiji -saopšteno je iz Tehnopolisa.

Happy Bed je ideja za proizvodnju kreveta za ljubimce od starih guma, koji su, kako je navedeno, zdravi i po kućnog ljubimca i po životnu sredinu.

Koordinator Centra za razvoj preduzetništva i upravljanje projektima u Tehnopolisu, Aleksandar Janičić, kazao je da će RISE probuditi i ojačati svijest mladih o značaju socijalnog preduzetništva u regionu.

- Oni su nosioci i inicijatori društvenih promjena, i ambiciozni i uporni u želji da doprinesu širenju novih ideja za društveno dobro, koje će pomoći daljem pomirenju u regionu - ocijenio je Janičić.

Odabrani preduzetnici su mladi ljudi iz regiona od 18 do 35 godina, koji su motivisani da uče o socijalnom preduzetništvu i budu uključeni u regionalni interkulturalni program.

- Kroz takav pojedinačan pristup, oni razvijaju svoje konkretne ideje koje se bave socijalnim ili ekološkim pitanjima u svojim zajednicama. Učešćem u RISE projektu takođe razvijaju svoje vještine i povećavaju mogućnost da budu zaposleni - navodi se u saopštenju.


Mladim biznis timovima, kroz RISE projekat, biće omogućeno testiranje i validacija biznis modela, analiza i istraživanje tržišta, izrada marketing strategije, kao i validacija ideje kroz alternativne modele finansiranja poput crowdfundinga.

Cilj RISE projekta je da obogati ekosistem socijalnog preduzetništva na Zapadnom Balkanu i omogući mladim ljudima da razvijaju inovativna društvena rješenja, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu.

- Pozitivna promjena na Zapadnom Balkanu je moguća, dok se stabilnost i prosperitet mogu postići samo podsticanjem pomirenja i saradnje u regionu - navodi se u saopštenju.

RISE je trogodišnji projekat, čija je realizacija počela 1. oktobra 2019. godine i sprovodi se na cijelom Zapadnom Balkanu, a kojim se promoviše dijalog i saradnju između aktera i teritorija.

U realizaciji projekta učestvuje šest lokalnih inkubatora iz zemalja Zapadnog Balkana: ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv, IPC Tehnopolis i Yunus Social Business.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju s mladima (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), Institut Francais i Francusko-njemačka omladinska kancelarija (OFAJ).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.