NavMenu

NVO Green Home traži napuštanje ideje o eksploataciji ugljovodonika iz crnogorskog podmorja i raskid koncesije

Izvor: Mina Petak, 19.03.2021. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Nevladina organizacija (NVO) Green Home pozvala je Ministarstvo kapitalnih investicija da raskine ugovor sa koncesionarima i napusti ideju eksploatacije ugljovodonika iz podmorja Crne Gore.

- Green Home se, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, odaziva na organizovanje sastanka u Ministarstvu. I dok smo u načelu saglasni da ekonomija i ekologija moraju ići zajedno, smatramo da u Crnoj Gori eksploatacija ugljovodonika iz podmorja u 21. vijeku i ekološkoj državi ne mogu - navodi se u saopštenju.

U toj NVO smatraju da je prethodna Vlada napravila licemjeran potez potpisavši ugovore sa italijansko – ruskim konzorcijumom Eni i Novatek i grčkom kompanijom Energean Oil and Gas za otvaranje mogućih prvih eksploatacija u crnogorskom teritorijalno moru i to počevši od godine kada se 200 zemalja obavezalo Sporazumom o klimi da napuštaju postepeno korišćenje fosilnih izvora, a koji je potpisala i Crna Gora.

- Ovi ugovori glase na 30 i više godina tako da je jasna namjera iscrpljivanja fosilnih resursa bez obzira na evropski put smanjena emisija gasova staklene baste na minimum do 2050. godine - dodaje se u saopštenju.

Iz Green Home su kazali da je kompanija Eni, prema podacima sa njene zvanične stranice, u periodu ograničenog rada zbog pandemije koronavirusa, imala 11,68 hiljada barela naftnih ispusta, od kojih je 14 posljedica operacija bušenja, bez sprovedene sanacije za 6,59 hiljada barela nafte.

- Da Crna Gora nema kapacitete, ni ljudstvo, poruka je koju nijesu samo uputili građani i nevladine organizacije, već se o tome ozbiljno raspravljalo u Evropskom parlamentu (EP) - navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili da je novoizabrana Vlada Hrvatske 2016. godine, nakon preuzimanja mandata, svega poslije mjesec raskinula pet ugovora o koncesijama za istraživanje nafte i gasa iz podmorja, napuštajući tender nad 13 blokova za istražne radnje i usmjeravajući dalji razvoj na nautički i druge vrste turizma.

Isto je uradila i Vlada Francuske koja je 8. aprila 2016. godine proglasila moratorijum na istraživanje nafte i gasa na cijelom Mediteranu, kao korak prema napuštanju fosilnih goriva i razvoju niskokarbonskog društva.

U Green Home-u tvrde da je procenat neto profita ili dobiti od proizvedene količine nafte i gasa ništa, jer može da varira od nula EUR do milijardu, dok je naftna industrija zbog koronvirusa i pada potražnje na tržištu u nikad većoj krizi i ogromnim skladištenim količinama.

- Dakle, ono što možemo da kvantifikujemo je da ćemo 23 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz turizma i godišnji prihod od 800 miliona EUR, sa tendencijom rasta na 31 odsto BDP do 2025. godine, da ugrozimo, a u slučaju akcidenata trajno devastiramo - navodi se u saopštenju.


Planirani operativni blokovi za naftu se nalaze na samo tri kilometra udaljenosti od obale, a tu su i tankeri, pomoćni brodovi, podzemni gasovodi i naftovodi u mogućoj dužini i više od 100 kilometara.

- Ko bi želio plivati, šetati ili odmarati se u jednom ovakvom industrijskom i nezdravom ambijentu. Sve naftne platforme u Jadranu su postavljene 70-ih godina dok svijest o životnoj sredini nije bila razvijena i nema opravdanja za otvaranje novih - poručili su iz te NVO.

Oni tvrde da nova Vlada treba da je svjesna da Crna Gora nema niti ljudske kapacitete niti opremu plovila za nadzor i kontrolu naftnih i gasnih operacija.

- Prepušta nas na volju investitoru koja bilježi brojne hazarde i koruptivne radnje. Samo u 2016. godini je uhapšeno šest radnika Eni-a u regionu Bazilikata u Italiji, optuženih za švercovanje industrijskog otpada sa platformi - kazali su iz Green Home.

U toj NVO su kazali da žele da vjeruju da nova Vlada nema namjeru da ulazi u realizaciju ugovora sa kompromitovanim partnerom.

- Evropskim zelenim planom za Zapadni Balkan su predviđena investiciona sredstva u iznosu od devet milijardi EUR, što je za Crnu Goru idealna zelena razvojna šansa, zbog čega i Ministarstvo i Vlada treba da se okrene razvijanju projekata koji podržavaju zelenu ekonomiju - zaključili su iz te NVO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.