NavMenu

U Danskoj se gradi muzej inspirisan bajkama Hansa Kristijana Andersena (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Srijeda, 17.03.2021. 08:19
Komentari
Podeli
Muzej bajki (Foto: Print screen / YouTube)Muzej bajki
Izgradnja muzeja Hansa Kristijana Andersena u njegovom rodnom gradu inspirisan bajkama koje je napisao još uvijek traje, a da li će biti završen ove godine, kako je najavljeno, ostaje da se vidi. Projekat osmišljen od strane Kengo Kuma & Associates je ustvari arhitektonska reinterpretacija "Ognjila", jedne od Andersenovih priča, u kojoj drvo otkriva podzemni svijet, magično pokazujući nove perspektive ispred posmatrača.

Kombinovaće se krajolik, arhitektura i moderni dizajn. Ideja za projekat nalikovala je Andersenovoj metodi, gdje se mali svijet iznenada širi u veći svemir.

Planirano je da muzej koji će biti smješten u Odenseu bude mjesto koje će posjetioce da podstakne na potragu za zagonetkom, maštom i čarobnim avanturama. Cilj nije prepričati bajke već preko njih komunicirati o suštini i podstaknuti na dalje čitanje. Umjetnički svemir H.K. Andersena fantastičan je, jer preokreće na zamišljanje malo drugačijeg svijeta. Njegove bajke ne upućuju na univerzalnu istinu, već na otvorenost, posebnost i raznovrsnost svijeta.

Prostire se na površini od 5.600 m2 i uključuje kuću za djecu i podzemni muzej okružen čarobnim vrtom. Muzej će karakterisati najsavremenija tehnologija i pristup scenografiji, što će još više učiniti zanimljivim Andersenov čarobni svemir. Spajanje prostora sa Andersenovim književnim univerzumom i materijalizacija njegovog umjetničkog iskustva, arhitektura zgrade muzeja, zvuk, svjetlost i vizuelni elementi obezbijediće da se neprestano stvaraju novi susreti između svakog posjetioca i bajki.

Andersenove umjetničke strategije korišćene su kao polazište za oblikovanje vrta, muzeja i izložbenih prostora, kao i za brojne umjetničke elemente koji će se tu nalaziti. Ovo je jedan od najvećih i najambicioznijih projekata u Danskoj kada su muzeji u pitanju u poslednjih nekoliko godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.