NavMenu

Golija sve zanimljivija turistima - Ima zainteresovanih za gradnju smještajnih kapaciteta, u planu nova žičara i uređenje prirodnih jezera

Izvor: eKapija Utorak, 16.03.2021. 19:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: canadastock/shuttestock.com)Ilustracija
Planina Golija sve je interesantnija turistima, a to je posebno bilo izraženo tokom prošle godine, kaže za eKapiju Janko Grbić, direktor Turističke organizacije Ivanjice. Dodaje da prostora za gradnju novih smještajnih kapaciteta ima, a ne manjka ni interesovanja.

Projekat razvoja Golije kao turističke destinacije Vlada Srbija proglasila je za projekat od strateškog značaja.

- Na Goliji ima privatnog smještaja apartmanskog tipa i postoji zainteresovanost turista. I dalje ima snijega na Goliji i radi škola skijanja. Ima prostora da se grade neki veći smještajni kapaciteti, ima i zainteresovanih, ali za sada je sve u fazi razgovora - kaže Grbić.

Dodaje da je u planu da u narednom periodu bude izgrađena i žičara. To je, podsjetimo, sredinom prošle godine najavila i premijerka Ana Brnabić.

- U ovom trenutku JP Skijališta Srbije radi na projektovanju ski-staze i žičare - rekla je ranije Brnabić.

Razvoju turizma svakako doprinosi i uređenje putne infrastrukture, posebno izgradnja puta Golijska rijeka - Preko Brdo - Odvraćenica. Prema riječima našeg sagovornika ostala je nezavršena još jedna kraća dionica.


Uređenje prirodnih jezera

Goliju je 2000. godine Vlada proglasila i Parkom prirode prve kategorije, a jedna je i od našumovitijih srpskih planina. Nosi i epitet vazdušne banje, a turistima su posebno interesantna i tri prirodna jezera.

Svakako najpoznatije je Daićko, ali ne manje značajna i zanimljiva su i Košaninova jezera i jezero Nebeska suza na Okruglici.

- U planu je da sa rukovodstvom Parka prirode i preduzećem Srbijašume uredimo područja oko jezera - navodi Grbić.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.