NavMenu

Sindikat KAP-a tuži Glavni grad zbog višegodišnjeg čekanja na građevinsku dozvolu

Izvor: Pobjeda Utorak, 16.03.2021. 14:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Poslije više od pola godine čekanja i dvije urgencije Privrednog suda, iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma stigla je dokumentacija u vezi izgradnje stanova za radnike KAP-a za potrebe spora koji protiv Glavnog grada vode Samostalni sindikat KAP-a i kompanija Montas inžinjering.

Ipak, ročište je ponovo otkazano kako bi se zastupnici izjasnili na dokumentaciju, a tužioci precizirali zadatak za ekonomsko i građevinsko vještačenje koje predlažu. O njihovom predlogu će, kako je najavio sudija Faruk Mušović, odlučiti na idućem ročištu.

Riječ je o dokumentaciji koju je prvobitno radi izdavanja građevinske dozvole priložio sindikat, kao i naknadnoj prijavi za promjenu investitora kojom je Montas inžinjering ušao u ovaj posao. Nakon što su godinama čekali da dobiju dozvolu za gradnju, što im je grad uporno odbijao, dozvolu su dobili tek nakon što je izdavanje dozvola prešlo u nadležnost Ministarstva turizma i održivog razvoja i to, kako tvrde, sa istom dokumentacijom.

Sindikat je prvobitnu dozvolu za izgradnju zgrade za radnike dobio prije osam godina, ali ona nije iskorišćena jer im je novac iz stambenog fonda, kako je naveo bivši predsjednik sindikata Zoran Milošević, uzeo menadžment ruskog CEAK-a, koji je tada gazdovao KAP-om. Kako nijesu imali novca da započnu gradnju, dogovorili su da kompanija Montas inžinjering preuzma sva ulaganja uz očekivanje da će produženje građevinske dozvole biti samo formalnost.

Ipak, ispostavilo se da nakon isteka prve građevinske dozvole ljeta 2015. godine i pored obraćanja svim nadležnim službama, gradonačelniku i Ministarstvu finansija nijesu uspjeli da dobiju dozvolu. Ukazuju da su i glavni administrator i Upravni sud u više navrata uvažavali njihove žalbe, odnosno tužbe, ali da ni to nije bilo od pomoći dok se nije promijenio zakon. Navode da im je rečeno da ne mogu dobiti dozvolu, jer su novim projektom predviđeli izgradnju i poslovnih prostora.


Iz grada navode da je KAP bio oslobođen komunalija za plac koji su im dali za izgradnju stanova, a ne za poslovne prostore, na šta su tužioci ukazali da je više sindikata na ovaj način gradilo zgrade sa poslovnim prostorima.

Na ovaj način je, prema navodima direktora Montasa Zdravka Kračkovića, smanjena cijena stanova, jer je dogovoreno da im sindikat proda poslovne prostore po hiljadu eura za kvadrat, da bi cijena stana bila 500 eura po kvadratu. Njegova kompanija je, kako je naveo, finansijski iscrpljena trogodišnjim dokazivanjem da ima pravo na gradnju, zbog čega traži da vještak utvrdi koliku su štetu pretrpjeli. Iduće ročište zakazano je za 20. april.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.