Izvor: PR Centar | Ponedjeljak, 15.03.2021.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Crnoj Gori predstavljena aplikacija Scan4Chem - Građanima omogućeno da saznaju da li u proizvodima za svakodnevnu upotrebu postoje opasne hemikalije

(Foto: PR Centar)
Aplikacija Scan4Chem, čiju je promociju u Crnoj Gori započela nevladina organizacija (NVO) Green Home, omogućava građanima da saznaju da li u određenim proizvodima za svakodnevnu upotrebu postoje opasne hemikalije koje mogu da utiču na zdravlje i životnu sredinu.

Koordinatorka projekta u NVO Green Home, Nevena Petković, pojasnila je da pomoću aplikacije građani skeniraju bar kod proizvoda, i na taj način šalju upit proizvođaču.

- Proizvođač je dužan, na osnovu Zakona o hemikalijama, ali i na osnovu evropske REACH uredbe, da dostavi povratnu informaciju korisniku aplikacije ukoliko proizvod koji je skeniran sadrži neke štetne hemikalije u koncentraciji većoj od 0,1 % - rekla je Petković u izjavi za PR Centar.

Petković je kazala da se na listi Evropske agencije za hemikalije trenutno nalazi 211 tzv. supstanci koje izazivaju zabrinutost, navodeći da se lista ažurira dva puta godišnje i da je tih supstanci iz godine u godinu sve više.

- Među najpoznatijim supstancama koje izazivaju zabrinutost su bisfenol A, kojeg možemo pronaći u plastičnim flašicama za vodu, ftalati koji se takođe nalaze u plastičnim predmetima, često su prisutni u dječijim igračkama. Među tim supstancama su i usporivači gorenja, koje se mogu naći u sunđerastim djelovima namještaja, tepisima, sjedištima automobila, kao i perfluorovane supstance koje nalazimo u kuhinjskom posuđu - kada se na primjer teflon ošteti, te supstance se ispoljavaju - navela je Petković.

Ona je kazala da aplikacija Scan4Chem nije predviđena za skeniranje proizvoda koji već imaju istaknut sastav, kao što su medicinski i kozmetički preparati, kućna hemija, hrana, ali je predviđena za skeniranje ambalaže ovih proizvoda i ostalih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Prema njenim riječima, supstance koje izazivaju zabrinutost su dokazano kancerogene.

- Ove supstance mogu uticati na naš endokrini sistem, mogu poremetiti rad hormona, mogu djelovati toksično na reproduktivni sistem i uticati na razvoj ploda. Pored toga, imaju i toksične efekte na samu životnu sredinu. Dosta dugo se zadržavaju u organizmima i samim tim kroz lanac ishrane, dolaze nazad i do čovjeka - kazala je Petković.

Ona je pozvala građane da besplatno preuzmu aplikaciju koja je dostupna u Google play i Apple prodavnici.

- Pozivamo ih da skeniraju što više proizvoda, da što više upita pošaljemo proizvođačima i na taj način idemo ka našem krajnjem cilju, a to je da proizvođači zamijene štetne hemikalije u proizvodima njihovim bezbjednijim alternativama. Samim tim, doprinosimo očuvanju našeg zdravlja i životne sredine", poručila je Petković.

Predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Jelena Kovačević kazala je da Scan4Chem aplikacija na direktan način doprinosi implementaciji Zakona o hemikalijama.

- Zakonom je definisana norma da se taj upit pošalje i u roku 45 dana dobije odgovor. Na ovaj način aplikacija u potpunosti olakšava pristup tim podacima, jer je po Zakonu predviđena forma zvaničnog dopisa, a sada je mnogo jednostavnije. Samim skeniranjem proizvoda i slanjem upita, dobiju se podaci u roku od mjesec dana - navela je Kovačević u izjavi za PR Centar.

Smatra da je aplikacija važna i zbog bezbjednosti potrošača.

- Na ovaj način potrošači vrlo lako dobijaju informacije, informišu se i kupuju bezbjednije proizvode. Sa druge strane, utiču na proizvođača da prilikom izrade, koristi hemikalije koje su manje opasne i da ih zamijeni bezbjednijim alternativama - rekla je Kovačević.

Predstavnica Centra za ekotoksikološka istraživanja, Danijela Šuković, kazala je da se ne može zamisliti udobnost života ukoliko ne postoji kontakt sa hemikalijama, navodeći da su one svuda - u kancelarijskom namještaju, mobilnom telefonu, računu, karticama, kozmetičkim proizvodima...

- Najvažnije je na koji način upravljate hemikalijama u tim proizvodima, da li ste adekvatno informisani kako se sa tim treba djelovati, da li koristite dobre prakse ne samo u upravljanju hemikalijama i samim proizvodima, nego i kako upravljate otpadom generisanom od tih hemikalija - istakla je Šuković u izjavi za PR Centar.

Smatra da je informisanje o hemikalijama ključno, a da je projekat Green Home-a jedan od početaka na tom putu.

Promociju aplikacije u Crnoj Gori sprovodi NVO Green Home, u sklopu projekta Edukacija stanovništva o (ne)bezbjednim hemikalijama, podržanog od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Pokretanje aplikacije je dio evropskog projekta koji realizuje LIFE AskREACH konzorcijum 20 organizacija koje predvodi državna Agencija za životnu sredinu Njemačke (UBA). U okviru saradnje sa organizacijom ALHem – Alternativa za bezbednije hemikalije iz Srbije, kao eksternim partnerom na LIFE AskREACH projektu, omogućeno je da aplikacija bude dostupna i promovisana i u Crnoj Gori.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE