Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.03.2021.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta je potrebno da biste postavili solarne panele na zgradu? - Nekoliko ključnih pitanja traži odgovore prije investicije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Solarimo)
Nedavna je navaljeno će građani Srbije već od ljeta moći da postanu proizvođači električne energije, ukoliko se odluče da instaliraju solarne panele. To će biti omogućeno usvajanjem novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmjena Zakona o energetskoj efikasnosti . Naime, uvedena je kvalifikacija prozjumera, odnosno proizvođača – potrošača.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pojasnila je da svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, bez obzira da li je u pitanju kuća ili zgrada. Pojasnila je i šta je sve potrebno za instalaciju.

Kada je riječ o stambenim zgradama, prema Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije, navedeno je da građani mogu da formiraju zajednicu obnovljivih izvora energije.

- Zgrada bi trebalo da dobije dozvolu za gradnju (po članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji za elektrane manje od 50kW) ili Građevinsku dozvolu. Trenutno, kada podnesete zahtjev za uslove za projektovanje, izdaju se u prosjeku za tri mjeseca – kažu iza eKapiju iz S.O.K. doo iz Kraljeva, kompanije koja se bavi instalacijom solarnih panela i elektrana.

Navode i da je u članu 66 Nacrta zakona predviđeno da je operator distributivnog sistema električne energije dužan da uspostavi pojednostavljenu proceduru priključenja za elektranu krajnjeg kupca koji proizvodi električnu energiju sa sopstvene potrebe i za elektranu koja je dio demonstracionog projekta, instalisane snage 10,8 kW ili manje, ili ekvivalentnoj snazi priključka koji nije trofazni.

Na pitanje šta bi sve podrazumijevao sistem korišćenja solarne energije u višeporodičnoj stambenoj zgradi i koji tip solarnih panela je pogodan, iz kompanije S.O.K. navode da sve zavisi od toga da li se energija koristi za zajedničke potrebe (lift, osvjetljenje, zajedničke prostorije) ili za jednu stambenu jedinicu.


Istraživanje na primjeru stambenog Bloka 29 na Novom Beogradu

Borjan Brankov, Ana Stanojević, Mila Pucar, Marina Nenković-Riznić sa Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i Građevinsko - arhitektonskog fakulteta iz Niša autori su rada "Mogućnosti implementacije fotonaponskih solarnih panela u područjima namijenjenim višeporodičnom stanovanju".

Analizirali su prednosti i mane za postavljanje solarnih panela na krovovima i fasadama objekata, ali i u okviru zajedničkih otvorenih prostora u bloku, postavljanjem solarnih svjetiljki, solarnog napajanja za električna vozila, solarnih punjača itd. Ispitivanje mogućnosti za korišćenje solarne energije sprovedeno je na primjeru stambenog Bloka 29 na Novom Beogradu.

U dijelu analize navode da je na prostoru koje je obuhvatilo istraživanje neophodno instalirati panele pod uglom od 35 stepeni, kako bi proizvodnja električne energije bila maksimalna, ali tako da budu orijentisani ka jugu.

Istakli su i da srpsko tržište nudi veliki broj fotonaponskih panela koji mogu da se postave tamo gdje nije velika potreba za energijom, ali da takođe postoji i ponuda za izgradnju elektrane koje mogu ozbiljno doprinijeti energetskoj nezavisnosti.

Mogu biti monokristalni i polikristalni paneli, a cijena zavisi od dimenzija i snage i kreće se od 3.500 do 32.000 dinara. Za potrebe simulacionih istraživanja odabrali su monokristalne solarne panele Sanio Electric HIP-270NJE1.

U dijelu zaključka navode da je kapacitet električne energije koja se generiše na krovovima zgrada značajan, što donosi autonomiju zgradi u odnosu na čitav kompleks, te da je prednost krovova i sam prostor na koje je moguće postaviti fotonaponske panele.

Paneli mogu biti monokristalni i polikristalni
Paneli mogu biti monokristalni i polikristalni (Foto: Gustavo Fring from Pexels)

Unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje OIE jedan od ključnih izazova za održivi razvoj Srbije

Kako navode u zajedničkom odgovoru za eKapiju, Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima stvaraju se zakonski preduslovi za sprovođenje ideje korišćenja obnovljivih izvora energije u stanovanju.

Napominju da se u Nacrtu nacionalne stambene strategije 2020-2030 ističe da, s obzirom na činjenicu da je stambeni fond veliki potrošač energije, unapređenje energetskih svojstava ovog fonda predstavlja zadatak ne samo od nacionalnog, već i globalnog značaja (odnosi se na cjelokupan stambeni fond - višeporodično/kolektivno i porodično/individualno stanovanje).

- Prema pomenutoj strategiji veliki udio potrošnje energije troši se za grijanje, a sve više i za hlađenje stanova/kuća, a stalni rast ukupne potrošnje energije ukazuje na neracionalno i neodrživo korišćenja energije u sektoru stanovanja. Stoga unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u stambenom sektoru predstavlja jedan od ključnih izazova za održivi razvoj Srbije u budućnosti - smatraju sagovornici.

Ističu i da je potrebno donijeti niz podzakonskih akata, kojima se u startu rješavaju brojne nedoumice.

Naglašavaju da je potrebno permanentno, sistematski i planski raditi na podizanju svijesti građana o značaju primjene i potencijalima OIE, a stimulisanje korišćenja ovog vida energije mora biti permanentna misija struke, nauke i politike.

Predlažu učestvovanje multidisciplinarnih timova koje bi činili energetičari, građevinski inženjeri, arhitekti, ekonomisti, ekolozi, ali i brošure sa jednostavnim i praktičnim uputstvima i savetima, kao i podsticanje kupovine uređaja sa boljim energetskim razredom.

- Stimulacija države kako kroz donešenu legislativu, tako i kroz praktične fid-in tarife, ali i povoljne kredite, može omogućiti lakše opredjeljenje korisnika stambenih objekata i stambenih zajednica za ovaj vid proizvodnje energije – vjeruju Brankov, Stanojević, Pucar i Nenković-Riznić.


Koji su potencijalni problemi i kako ih riješiti?

Prije investicije odgovorite na nekoliko pitanja
Prije investicije odgovorite na nekoliko pitanja (Foto: Pixabay / MariaGodfrida )

Dodaju da potencijalni problemi nisu samo u sferi sprovođenja Zakona o obnovljivim izvorima, već i u važnosti omogućavanja paralelnog sprovođenja ovog zakona sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Kako pojašnjavaju, podzakonskim aktima i drugim dokumentima potrebno je riješiti pitanja kao što su:

- pitanje sistema finansiranja - koliko se novca ulaže, koliki je stambeni objekat i koliko ima stanara - Član 66 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. Glasnik RS" br. 104/2016 i 9/2020- dr. zakon).

- pitanje saglasnost stanara i dobra volja za unapređenja EE na stambenom objektu - Izvod iz Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, član 8: Nad zajedničkim djelovima zgrade vlasnici posebnih djelova zgrade imaju pravo zajedničke nedjeljive svojine u skladu sa zakonom kojim se uređuju svojinsko-pravni odnosi.

- pitanje budućeg održavanja uređaja za korišćenje OIE, cijena, dostupnosti servisera (ovo uz zdravu konkurenciju može biti i pogodno);

- pitanje korišćenja i prilaza zajedničkim prostorima zgrade i prostora za postavljanje fotonaponskih panela (krov i drugi prostori uz njega);

- broj stanova/stanara i pitanje saglasnosti u okviru stambene zajednice (prethodno je potrebno stimulisati i propagirati ovaj vid korišćenja OIE u stanovanju);

- pitanje koji su stambeni objekti najadekvatniji za postavljanje fotonaponskih panela po pitanju kriterijuma: finansiranja, broj članova stambene zajednice (konsenzus o pitanjima u okviru stambene zajednice lakše se postiže kada je broj članova zajednice manji) i prostornih uslova na krovu i samog položaja objekta.

Pročitajte i Solarna elektrana snage 5 do 10 kW može da pokrije godišnju potrošnju prosječnog domaćinstva u Srbiji - Kako da odaberete pravi sistem? (FOTO)

Aleksandra Kekić


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE