NavMenu

U centru Beograda na jesen kreće gradnja dvije podzemne garaže sa skoro 700 mjesta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.03.2021. 08:52
Komentari
Podeli
Pogled iz Vlajkovićeve (Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)Pogled iz Vlajkovićeve
Za ovu godnu planiran je početak izgradnje dvije javne garaže u centru Beograda - kod Brankovog mosta i Narodne skupštine. Obje garaže su procijenjene kao visokofrekventne, odnosno procjenjuje se da će imati visoku popunjenost, s obzirom na centre atrakcije koji se nalaze oko njih i deficit u parkiranju koji postoji u tim djelovima grada, kaže za eKapiju glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Prema njegovim riječima gradnja ovih garaža će pomoći i u tome da se dodatno prošire pješačke zone.

- Tu prije svega mislim na garažu u Fruškogorskoj ulici koja bi trebalo da prikupi automobile kako sa Topličinog, tako i sa Kosančićevog vijenca. Očekujemo da će početak izgradnje ove garaže biti na jesen ove godine - kaže Stojčić.

Urbanističkim projektom, kako je eKapija već pisala, planirana je izgradnja garaže na pet podzemnih etaža, organizovanih u 10 polunivoa, u blizini Brankovog mosta. Kapacitet garaže je 384 mjesta, a ukupna BRGP 13.412 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje minimum 20 bicikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije. Krov garaže biće uređen kao zelena površina.

Druga garaža, čija se gradnja očekuje početkom jeseni nalazi se pored Narodne skupštine, između Vlajkovićeve i Kosovske ulice. Prema Stojčićevim rečima, ovaj projekat je u postupku pribavljanja građevinske dozvole.

- Ta garaža je zanimljiva i po tome što će se iznad nje naći potpuno novi park i parkovska površina. Sadašnji park koji se nalazi pored Narodne skupštine potpuno je neuređen i on zahtijeva potpunu rekonstrukciju što će dodatno biti ubrzano upravo izgradnjom ove garaže - navodi Stojčić.

Podsjetimo, urbanističkim projektom je predviđen kapacitet garaže od 284 parking mjesta, ukupne bruto površine 10.000 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje 40 bicikala i motocikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije. Projektovan je i zeleni krov garaže, koji će biti uređen kao zelena površina i oblikovan u skladu sa ambijentom preostalog dijela parka, kao zaštićene okoline kulturnog dobra. Detaljnije o ovom projektu čitajte u posebnom tekstu.

Sredinom 2019. godine Grad Beograd potpisao je sa kompanijom China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda. Osim ovih na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice i u Fruškogorskoj ulici kod Kosančićevog vijenca, u planu su još dvije, na Studentskom trgu i Trgu republike.

Kako je tada najavljeno, garaža na Trgu republike će se nalaziti ispod novog objekta kulture, a sadašnjeg Staklenca.

Gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu, kako je ranije rečeno, čeka odluku arheologa.

- Ako iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve i zidane artefakte, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mjesta u tri podzemna nivoa - ranije je najavio Stojčić.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.