NavMenu

Vlada iz budžeta isplatila 240 mil EUR za dio starih dugova

Izvor: Vijesti Nedjelja, 14.03.2021. 19:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Iz državnog budžeta je isplaćeno 240,52 mil EUR po osnovu duga za euroobveznice iz 2016. godine koje je emitovala bivša vlast, a novac je obezbijeđen na vrijeme iz pozajmice koju je sadašnja Vlada obezbijedila na međunarodnom finansijskom tržištu krajem decembra prošle godine u ukupnom iznosu od 750 mil EUR, saznaju Vijesti od izvora u izvršnoj vlasti.

Ovo je najveća rata za dugovanja koja prispijevaju u ovoj godini.

U Ministarstvu finansija i socijalnog staranja su potvrdili da je otplata dospjele obaveze po osnovu emisije euroobveznica iz 2016. godine izvršena 5. marta ove godine. Na glavnicu se odnosi 227,44 miliona, a na kamatu 13,07 miliona.

Ministarstvo finansija je u oktobru prošle godine saopštilo Vijestima da državu u 2021. godini čeka otplata oko 405 mil EUR dugova, od čega je 349,51 miliona dug prema strancima, dok je 55,48 miliona eura domaći dug.

Ministar finansija Milojko Spajić je nedavno izjavio da je novca u državnoj kasi zatečeno toliko da bi država ubrzo bankrotirala, linearno bi smanjivali plate po 30 odsto, uzimali jako nepovoljne kredite, posezali za masovnim otpuštanjima i kašnjenjima sa isplatama.

- To se nije desilo. Uprkos svim tim problemima i percipirano visokom riziku zemlje koji svjedoči jako loš kreditni rejting, mi smo uspjeli da obezbijedimo likvidnost javnih finansija emisijom euroobveznica, po najkonkurentnijim uslovima za države sa B kreditnim rejtingom. Kritizerstvo je uslijedilo čim je Vlada, emisijom obveznica, obezbijedila finansijsku stabilnost države i redovnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i ostalih obaveza, time zaobilazeći scenario koji je planiran za nas - da se prikažemo kao nesposobna Vlada koja će da bankrotira na početku svog mandata - rekao je Spajić.

Na ocjene pojedinaca iz opozicije i vlasti da je bila tajna pozajmica, odgovorio je da je pravilima Londonske berze obavezan interni karakter tih transakcija dok one traju.


- Međutim, po završetku - svi dokumenti su potpuno javni i dostupni svima na uvid, zbog čega se zaduženje ne može ni po kom osnovu okarakterisati kao tajno. Potpunu dokumentaciju smo već više puta dostavili i Skupštini i NVO sektoru. Nije nemoguće da pojedinci projektuju šta bi oni pokušali da su na mom mjestu, ali u javnim obveznicama izdatim na Londonskoj berzi šansa za korupciju je praktično nula. To nije bitno samo za ovu, nego i za sve buduće vlade koje će biti pod pritiskom da se finansiraju na isti način, a ne uz pomoć privatnih dilova - kazao je Spajić.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet za 17. mart zakazao je kontrolno saslušanje Spajića u vezi sa emisijom euroobveznica od 750 mil EUR.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milojko Arsić je ranije Vijestima saopštio da bi za funkcionisanje privrede, ali i društva, bilo pogubno da država nije uspjela da redovno izmiruje obaveza po osnovu kredita, jer bi to značilo da je država bankrotirala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.