NavMenu

Od Mostara do granice sa Hrvatskom za pola sata - Izgradnja brze saobraćajnice vrijedna više od 700 mil KM, čeka se glavni projekat

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2021. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Buduća brza saobraćajnica Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH uvrštena je na popis prioriteta FBiH. Završetkom južne obilaznice Mostara biće realizovan tek prvi dio projekta "mostarskog prstena" koji će u konačnici saobraćajno rasteretiti samo središte ovog grada, prenosi Jabuka.tv pisanja Večernjeg lista BiH.

Radovi na ovom dijelu napreduju planiranom dinamikom te se njihov završetak očekuje do kraja 2023. godine kada bi i autoput iz smjera juga, odnosno od Bijače, trebalo da stigne do petlje Mostar jug.

Prema riječima ministra saobraćaja i veza Federacije BiH Denisa Lasića, izgradnja južne obilaznice je u toku, a paralelno s njom rješavaju se imovinsko-pravni odnosi s Gradom Mostarom.

Prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, završen je krajem 2019. Međutim, za završetak kompletnog projekta potrebno je izgraditi još 8,2 kilometra, a radi se o prilično zahtjevnoj trasi. Obilaznica podrazumijeva gradnju dva tunela, tri podvožnjaka te jednog mosta.

Takođe, novac je osiguran za dvije dionice, dok se na zajam kojim bi se realizovali radovi na trećoj dionici, koja je ujedno spoj s Koridorom 5C, još čeka. Riječ je o dionici dužine 3,2 km koja će ići od vijadukta Rodoč do čvorišta magistralnog puta. Taj dio puta, na kojem će se graditi dva rotora, predviđen je kao brza saobraćajnica s četiri trake.

- Očekujemo kako ćemo za dvije godine imati spojenu južnu obilaznicu s M-17 - kazao je Lasić.

Obilaznica će se spajati s Koridorom 5C na čvorištu budućeg dijela autoputa u blizini vazdušne luke, a njenim završetkom iz središta Mostara izmjestiće se dio tranzitnog saobraćaja koji dolazi iz smjera zapadne Hercegovine.

Inače, projekat južne obilaznice star je više od 20 godina, a njegova je realizacija zbog nedostatka sredstava, ali i političke volje počela tek Lasićevim dolaskom na mjesto ministra prometa i veza Federacije BiH. Ipak, kako bi projekt "mostarskog prstena" u potpunosti bio realizovan, odnosno sav teretni saobraćaj izmješten s gradskih ulica, potrebno je završiti i sjevernu obilaznicu.

- Preko implementatora JP Autoceste Federacije BiH radimo projekt sjeverne obilaznice grada Mostara. Riječ je o idejnom projektu, te glavni projekt brze saobraćajnice od čvorišta Polog do granice s Republikom Hrvatskom. Riječ je o zahtjevnom projektu vrijednom više od 700 mil KM - kazao je ministar Lasić.

Ističe kako je ovaj projekt posebno zahtjevan u dijelu od Mostar sjevera do Pologa, odnosno spojnice sa sadašnjom južnom obilaznicom. Ranije je objavljeno kako bi izgradnja ovog dijela saobraćajnice, duge oko 20 kilometara, predviđala gradnju četiri podvožnjaka, zatim tri mosta, od kojih su dva veoma duga, sedam vijadukata, jednog nadvožnjaka te tri tunela.

- Kada dođemo do glavnog projekta, tražićemo sredstva za njegovu realizaciju i raspisati konkurs kako bi se krenulo u izvođenje tih radova - poručio je Lasić, prenosi Jabuka.tv.

Inače, saobraćajnica Mostar sjever – Polog – granica s RH, duga 64 kilometra, kada bude gotova, omogućiće da se iz Mostara do granice s Republikom Hrvatskom dođe za pola sata. Budući da je manje zahtjevna, prvo bi se gradila dionica od Pologa prema Republici Hrvatskoj. Na toj bi dionici trebalo da budu tri manja mosta, pet podvožnjaka, šest nadvožnjaka i čak devet vijadukata, od čega ih je šest u Grudama.

Buduća brza saobraćajnica Mostar - Široki Brijeg - Grude - granica RH uvrštena je na popis saobraćajnih prioriteta FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.