NavMenu

Mogu li zemlje Zapadnog Balkana da postanu veliki igrači na tržištu automobilske industrije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.03.2021. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Automobilska industrija u Evropi žestoko je pogođena krizom, ali to, ipak, može postati prilika za rast kompanija u automobilskoj industriji na tržištima u usponu, uključujući Zapadni Balkan, Ukrajinu, zemlje Magreba, Egipat i Tursku, pokazuje analiza Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Promjene koje se dešavaju na automobilskom tržištu i regionalizacija globalnih lanaca vrijednosti su šansa za Zapadni Balkan, s tim što su pojedine zemlje u regionu već uspjele da privuku strane direktne investicije u automobilski sektor, naveli su stručnjaci IFC - a Emanuel Poulikuen i Magdalena Šoljakova.

Takođe, ističu da su Srbija i Sjeverna Makedonija primjer zemalja u kojima su velike strane kompanije, kao što su Bosch, ZF Group, Minth Automotive Europe, Johnson Controls, Johnson Matthey, uložile značajne investicije u proizvodnju automobilskih komponenata.

Blizina tržištima EU, znanja i vještine radne snage i kapaciteti industrijske proizvodnje obezbjeđuju zemljama Zapadnog Balkana konkurentsku prednost u poređenju sa drugim regionima, ukazuju stručnjaci IFC - a dodajući da te zemlje svoje strategije, takođe, prilagođavaju promjenama koje donosi elektrifikacija u automobilskoj industriji.

Primjera radi, navodi IFC, Vlada Srbije priprema nacionalnu strategiju za razvoj i korišćenje električnih vozila, a novi Evropski zeleni dogovor će obezbijediti fond od bilion eura za finansiranje održivog razvoja.

Trebalo bi da države članice u narednim godinama investiraju oko 2,9 mlrd EUR za finansiranje razvoja lanca vrijednosti baterija, a očekuje se mobilisanje dodatnih devet milijardi eura privatnih investicija.

Proizvodnja baterija se sve češće pokreće u neposrednoj blizini područja u kojima se očekuje rast potražnje za ovim proizvodima.

Prema predviđanjima, najveći korisnici litijumskih baterija u narednoj deceniji biće tržišta zemalja EU, što je jedinstvena prilika za Srbiju da iskoristi svoje rezerve litijuma i dalje usmjerava industriju u pravcu proizvodnje komponenata za baterije i drugih komponenata povezanih sa elektrifikacijom automobila, smatraju stručnjaci IFC-a.

Članica Grupe Svjetske banke - IFC objašnjava da je u godini za nama, automobilska industrija u Evropi žestoko pogođena nizom faktora, od pojave pandemije korona virusa, preko tmurnih oblaka Bregzita, pa do rastućih globalnih trgovinskih tenzija.

Takođe, da evropskim tržištem tradicionalno dominiraju proizvođači automobila iz Zapadne Evrope, među kojima su glavni igrači njemački BMW, američki Ford i japanski Nissan sa proizvodnjom u Velikoj Britaniji.

U ekonomijama u usponu, dobavljači koji uglavnom izrađuju auto-opremu i auto-djelove niže vrijednosti za proizvođače originalne opreme (OEM), često su prinuđeni da ulože maksimalne napore kako bi prešli u kategoriju proizvođača auto-djelova veće vrijednosti.

- Njima se sada ukazala dobra prilika da to postignu ili da preuzmu veći udio na tržištu, ili da obuhvate širi spektar proizvoda. Da to sprovedu biće im potrebna kvalifikovana radna snaga, znanje, strategija koja daje brze rezultate i finansijska, odnosno tehnička podrška - navodi se u analizi IFC-a.

Kriza izazvana pandemijom kovida 19 ima značajan uticaj na proizvođače automobila širom svijeta.

Procjenjuje se da je u 2020. godini u Evropi prodato oko 16,2 miliona lakih komercijalnih vozila, što je pad za 20,8% u odnosu na 2019. godinu.

Prema podacima kompanije LMC Automotive, koja se u globalnim okvirima bavi projekcijama i servisiranjem informacija o prodaji automobila, u 2021. godini kada države budu sprovele vakcinaciju i otvorile svoje ekonomije očekuje se djelimični oporavak tržišta. Analitičari predviđaju rast prodaje vozila u Evropi za više od 13 odsto u odnosu na 2020. godinu i smatraju da se nivo od prije 2019. godine neće vratiti prije 2023. ili 2024. godine.

Postoji mogućnost da prodaja novih automobila, takođe, zabilježi skok, jer će ljudi željeti da se vrate sopstvenom prevozu nakon pandemije, a vlade će u tome vidjeti potencijal za nove pakete mjera podrške za privredu i auto-industriju, kažu u IFC - u.

Između ostalog, predstojeća regionalizacija globalnih lanaca vrijednosti i promena obrazaca potrošnje koja podstiče povećanje lokalne ili regionalne ponude otvara nove mogućnosti za proizvođače automobila i originalne opreme (OEM) na tržištima u usponu.

Zbog visokih troškova razvijene zemlje mogu da odustanu od izmještanja proizvodnih linija, što ide u korist proizvođačima na tržištima u usponu, čija prednost je što se nalaze u neposrednoj blizini, a u pogledu troškova povoljniji su od proizvođača iz zemalja Zapadne Evrope.

Ali, njima je potrebna fleksibilnost, tehničke vještine i "lean" koncept proizvodnje - proizvodna kultura u kojoj svi zaposleni traže načine da poboljšaju procese, da bi mogli da se takmiče sa svojom konkurencijom iz Zapadne Evrope, ukazuju stručnjaci IFC-a.

Takođe, da za njih može biti korisno da pronađu svoju tržišnu nišu i diversifikuju ponudu.

Još jedan faktor koji doprinosi promjenama u automobilskom sektoru je sve veća elektrifikacija i prodaja hibridnih i čisto električnih vozila.

Integrisanje elektrifikacije u postojeće proizvodne linije će proizvođačima auto-djelova iz pomenutih ekonomija u usponu pomoći da ostanu konkurentni na tržištu i da se u lancu vrijednosti pomjere u pravcu onih koji dodaju vrijednost. A sve veća potražnja za električnim vozilima će stvarati prilike za rast.

Za projektovanje i proizvodnju električnih vozila su pored mašinskih inženjera potrebni i inženjeri sa iskustvom u specijalizovanim oblastima, a kompanije koje žele da privuku i zadrže talentovane stručnjake moraju biti spremne da im ponude zarade koje ne zaostaju za zaradama njihovih kolega u Zapadnoj Evropi.

IFC sprovodi projekat podrške lancima vrijednosti u sektoru proizvodnje u zemljama Zapadnog Balkana, čiji je cilj da podstakne razvoj i integrisanje lokalnih lanaca vrijednosti u trendove na globalnom nivou.

Očekivani rezultat projekta je veća povezanost lokalnih firmi sa kupcima i direktne strane investicije na Zapadnom Balkanu i u Evrozoni preko digitalne platforme za umrežavanje u poslovanju, što bi trebalo da rezultira boljim povezivanjem sa potencijalnim kupcima u regionu.

Potrebno je, kažu u IFC-u, ojačati kapacitete lokalnih proizvođača za saradnju sa kupcima i privlačenje direktnih stranih investicija kroz inicijative privatnog i javnog sektora sa ciljem da se ponuda proširi van regiona.

Da bi se to postiglo, potrebno je da se poboljša poslovno okruženje sa posebnim fokusom na pitanja kao što je pristup finansijama za mala i srednja preduzeća, zaključuju stručnjaci IFC-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.