NavMenu

OECD povećao prognozu rasta svjetske privrede na 5,6% u 2021.

Izvor: Tanjug Srijeda, 10.03.2021. 14:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)Ilustracija
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je prognozu globalnog rasta za ovu i narednu godinu, navodeći kao razloge poboljšane ekonomske izglede kako se bude ubrzavala vakcinacije protiv COVID-19 i novi ogroman ekonomski paket podsticaja SAD-a.

Svjetska privreda će ove godine porasti po stopi od 5,6% a naredne godine za 4%, objavio je OECD u privremenom izvještaju o ekonomskim izgledima, prenosi Reuters.

Najnovije projekcije OECD-a su znatno povećane u odnosu na decembar, kada je ova organizacija sa sjedištem u Parizu predviđala globalni rast od 4,2% za ovu i od 3,7% za 2022. godinu.

Kao negativne rizike koji mogu da utiču na poboljšane globalne izglede OECD navodi brzinu kojom države budu sprovodile vakcinaciju ljudi, zatim koliko će brzo ukidati mjere ograničenja i da li će zauzdati nove sojeve korona virusa.

- Glavni prioritet politike je da se osigura da svi neophodni resursi budu iskorišćeni za proizvodnju i cjelovito sprovođenje vakcinacije što je brže moguće - navodi se u izveštaju OECD-a.

Procjenjuje da bi globalni bruto domaći proizvod (BDP) trebalo da se vrati na nivo prije pandemije do sredine ove godine, mada uz velika odstupanja po zemljama pojedinčno.

Osim što bi vakcinacija bila okidač rasta globalne ekonomije, efekti planiranog paketa podsticaja Sjedinjenih Država od 1,9 biliona USD bi se kaskadno "prelili" na druge zemlje, što bi povećalo globalni rast za više od jednog procentnog poena, dodaje se u izvještaju.

Prema novim prognozama OECD-a, američka ekonomija će ove godine porasti za 6,5%, a sledeće za 4%, što je iznad decembarskih projekcija od 3,2% i 3,5%, respektivno.

OECD procjenjuje da će paket, koji uključuje 400 mlrd USD davanja jednokratne pomoći od po 1.400 USD mnogim Amerikancima, podstaći rast proizvodnje u prosjeku za oko 3-4% na nivou prve cijele godine.

Takođe predviđa da bi američki paket mjera mogao da dovede do otvaranja do tri miliona radnih mjesta u SAD do kraja godine, ali i da podigne inflaciju za prosječno 0,75 procentnih poena godišnje u prve dvije godine.

Istovremeno, američki paket će biti blagodet i za glavne trgovinske partnere SAD-a, pri čemu bi rast mogao da podstakne rast Kanade i Meksika za 0,5-1,0%, kao i rast evrozone i Kine za 0,25-0,5 procentnih poena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.