NavMenu

Crna Gora tužila CRBC zbog devastacije korita Tare

Izvor: Tanjug Srijeda, 10.03.2021. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Travel Faery)
Crna Gora je podnijela tužbu protiv kineske kompanije CRBC zbog devastacije korita reke Tare, objavila je na Tviteru izvršna direktorka Politkon mreže Jovana Marović.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu podnijelo je 2. marta optužnicu protiv kineske firme CRBC zbog građenja bez dokumentacije i oštećenja životne sredine.

Firma CRBC je glavni izvođač radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, koju su iz nevladinog sektora u više navrata optuživali da je tokom gradnje devastirala korito rijeke Tare, dio zaštićenog područja UNESCO-a.

- Optužnim aktom stavlja im se na teret da su na lokaciji Uvač 4, protivno zakonu o planiranju prostora i izgradnje objekata, započeli gradnju objekta bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije mimo revidiranog glavnog projekta, bez prethodno utvrđenih mjera zaštite životne sredine, čime je izazvano oštećenje životne sredine u većoj mjeri i na širem prostoru - piše u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu, navodi RSE.

U tekstu se podsjeća da je Ministarstvo kapitalnih investicija ukazalo da se aktivnosti u vezi sa optužnim predlogom protiv kompanije CRBC, kojim se ta kompanija sumnjiči za devastaciju korita rijeke Tare 2019. godine, odvijaju nezavisno od realizacije projekta autoputa Bar-Boljare.

- Na lokalitetu petlje Mateševo, u sklopu izvođenja radova na samoj petlji i na prilaznim rampama planirani su i radovi na regulaciji rijeke Tare, a sve po odobrenom Glavnom projektu, odnosno na osnovu građevinske dozvole", dodaje se u saopštenju ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.