NavMenu

Konačno počinje gradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske - Raspisan tender za izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad i četiri mjerno-regulacione stanice

Izvor: eKapija Utorak, 09.03.2021. 17:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je tender za radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska na teritoriji Srbije.

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri mjerno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Cijev za gas biće dugačka oko 109 km, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.

Kako je navedeno u tekstu tendera, cijena nije jedini kriterijum za dobijanje posla, a svi kriterijumi su navedeni u dokumentaciji o nabavci koja je dostupna besplatno na adresi https://etendering.ted.europa.eu/cft/cft-display.html?cftId=7908

Trajanje ugovora ograničeno je na 637 dana, a nakon početnog ugovora sklopljenog na osnovu ovog tendera, sa izabranim izvođačem moguće je ugovoriti i naknadne radove putem pregovaračkog postupka bez prethodnog obavještenja o ugovoru, do procijenjene vrijednosti od 20 mil EUR, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Ponude za učešće na tenderu dostavljaju se na adresu Sektora, na engleskom jeziku, najkasnije do 15. juna u 15 sati, a otvaranje ponuda je zakazano za 22. jun u 12 sati u prostorijama Sektora.

Ostale detalje tendera možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, skoro raspisivanje tendera za Javni izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska najavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike krajem februara.


Tada je rečeno da će tender biti raspisan nakon što budu dobijena sva odobrenja nadležnih evropskih institucija, uključujući i Evropsku investicionu banku.

Planirano je da radovi na izgradnji gasovoda počnu tokom 2021. godine, a da gasovod bude operativan u 2023. godini.

Planirani kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi metara kubnih.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 85,5 mil EUR, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU i zajma Evropske investicione banke, dok preostala sredstva obezbjeđuju Srbija i JP Srbijagas.

Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabdjevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.