NavMenu

AmCham: Pogoršana ocjena poslovnog ambijenta, investitore najviše brine nepredvidivost tržišta

Izvor: Mina Utorak, 09.03.2021. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Izvještaj AmChama o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori za period 2019/2020 pokazao je da je pogoršanje u odnosu na prethodni period, rekao je izvršni direktor Meričke privredne komore u Crnoj Gori Marko Miročević na predstavljanju izvještaja.

On je kazao da je ocjena na skali od jedan do deset iznosila 5,8, što je pogoršanje u odnosu na prethodni izvještaj kada je bila 6,29.

- Osnovni razlog takvog pogoršanja, kompanije članice su vidjele prije svega u efektu koji je pandemija novog koronavirusa imala na crnogorsku ekonomiju, kao i u mjerama koje su uvedene za njeno suzbijanje - rekao je Miročević.

Izvještaj je, prema njegovim riječima, pokazao da je došlo do značajnog pada u produktivnosti kompanija i njihove efikasnosti, što je u krajnjem rezultriralo gubitkom klijenata, na šta je ukazalo gotovo 40 odsto kompanija članica.

- I pored činjenice da je došlo do značajnog pada prihoda, ono što nas raduje jeste da su, na pitanje ocjene perspektive u narednom petogodišnjem periodu kompanije članice u visokom procentu, od gotovo 82%, izrazile da imaju optimistično gledanje - dodao je Miročević.

Ključni razlog takvog optimističnog gledanja kompanije, prije svega, vide u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Kompanije su, kada su u pitanju glavni rizici, u procentu od 84% ukazale da je nepredvidivost tržišta ono što najviše zabrinjava.

- Kompanije su ukazale na zabrinutost kada je u pitanju stanje sive ekonomije, gotovo 84% njih stanje u toj oblasti ocijenilo kao loše. Tu je i oblast trajanja sudskih postupaka, gđe je 80 odsto kompanija članica ukazalo na loše stanje - naveo je Miročević.

On je rekao da je jasno da suzbijanje sive ekonomije mora biti prioritet Vlade.

- Potrebno je omogućiti kontrolu i sakcinisanje i onih subjekata koji nijesu registrovani, a koji obavljaju privrednu đelatnost, zatim povećati kapacitet i efikasnost inspekcijskih službi i kreirati stimulativne mjere za prelazak subjekata iz sive u regularnu ekonomiju - smatra Miročević.

Kompanije članice su ocijenile i da poreska politika mora biti predvidiva i konkurentna, kao i da je u tom smislu potrebno da izmjene poreskih zakona prati adekvatan privatno-javni dijalog, uz obavezno održavanje javnih rasprava.


U oblasti radnih odnosa, gotovo 64% kompanija članica je ukazalo da je stanje na tžištu rada loše, pri čemu je jedan od osnovnih problema crnogorskog radnog zakonodavstva nedovoljna fleksibilnost zakonske regulative, na šta je ukazalo gotovo 54% ispitanika.

- I naravno, iz godine u godinu se javlja činjenica da je stopa poreza i doprinosa na zarade jako visoka za crnogorsku ekonomiju. Naš stav je da uređenje radnih odnosa, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama, mora biti prioritet Vlade i u tom smislu potrebno je smanjiti poresko opterećenje troškova rada i unaprijediti regulative iz oblasti radnih odnosa - poručio je Miročević.

Takođe, potrebno je smanjiti jaz između potreba poslodavaca i ponude na tržištu rada i to modernizacijom obrazovnih programa i kreiranjem ekosistema koji podržava cjeloživotno učenje.

- U dijelu digitalne transformacije zabrinjava činjenica da je gotovo 69% kompanija članica ukazalo da je digitalna pismenost stanovništva loša. Tu se može mnogo toga unaprijediti - smatra Miročević.

Kompanije su u oblasti građevinarstva, stanje u katastru u visokom procentu ocijenile jako lošim i izrazile zabrinutost kada je u pitanju planiranje prostora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.