NavMenu

Vlada planira set fiskalnih i poreskih zakona za smanjenje sive ekonomije

Izvor: Mina Utorak, 09.03.2021. 15:36
Komentari
Podeli
Zdravko Krivokapić (Foto: Youtube.com/Screenshot)Zdravko Krivokapić
Vlada planira donošenje seta zakona u vezi sa fiskalnim ambijentom i porezima, koji imaju za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta i smanjenje sive ekonomije, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

- Najavljuje se set zakona u vezi sa fiskalnom politikom i porezima, pa se nadam da će se kroz te zakone poboljšati ambijent. Ja ne volim kazne, to mi djeluje ružno. Čitav sistem treba da djeluje preventivno i da nađemo mehanizme kako to da spriječimo, a ne da kažnjavamo i liječimo - rekao je Krivokapić.

On je na događaju "Otvoreno sa premijerom" u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), kazao da su dvije ključne institucije koje brinu brigu o suzbijanju sive ekonomije Poreska i Uprava carina, koje bi trebalo više da se angažuju.

- Jedan model koji razmatramo je uvođenje poreske policije, gdje mislimo da bi tako mogli da suzbijemo ono što je moguće. Kako prevesti ovo iz nelegalnih tokova, niko do kraja nije riješio, ali je preduslov za to dosljednja primjena zakonskih propisa - smatra Krivokapić.

On je, govoreći o nedostatku kadra, kazao da je broj nezaposlenih povećan od prošle godine 17.000, što je velika briga koju Crna Gora ima u tom socijalnom dijelu.

- Na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) imamo 26 osoba visoko stručnog kadra i 128 stručnog kadra. Pošto nam je to bilo izuzetno potrebno, telefonski smo razgovarali sa svakom osobom pojedinačno i došli do podatka da samo troje od tih 26 osoba ne radi - naveo je Krivokapić.

On je kazao da se obično siva ekonomija vezuje za niskokvalifikovan kadar.

- Zamislite u kojoj smo mi situaciji. Taj čovjek koji je više od pet godina izgubio na studijama, prihvati takvo stanje i radi u takvim uslovima. Tu moramo i svijest da promijenimo, jer ako ne krenemo sa tim, siva ekonomija će samo da cvjeta, pogotovo u krizama - rekao je Krivokapić.

Vlada je, kako je podsjetio, formirala Savjet za konkurenciju, čiji je osnovni cilj da preispita postojeći ambijent, ukaže na sve što je dobro i projektuje još bolje.


On smatra da je podatak iz izvještaja AmChama o sivoj ekonomiji frapantan i u zoni alarma, a ne opreza.

- Sada završavamo program rada Vlade, koji je malo specifičan. Prvi put je transparentan, jer svako može da daje svoje sugestije - dodao je Krivokapić.

On je, odgovarajući na pitanje da li će doći do smanjenja poreza na teret poslodavca, kazao da sa stanovišta finansijskih mogućnosti koje država ima, trenutak nije sjajan.

- Kada bi mene lično pitali, mislim da je tih 250 EUR koliko iznosi minimalna zarada nedostojno za život. Sa druge strane, to jeste određeni namet poslodavcu - rekao je Krivokapić.

On je objasnio da bi 21. januara došlo do bankrota države, da se Crna Gora nije zadužila obveznicama.

- Desilo se to zaduženje i mi planiramo sve prema boljoj turističkoj sezoni nego što je bila prošle godine. Naša projekcija je da uradimo ono što su uradile Albanija i Hrvatska prošle godine i želimo odluke da donosimo na bazi činjenica - naveo je Krivokapić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.