NavMenu

Inovacije iz Herceg Novog priznate i u SAD - Na američkom tržištu opreme za radio amatere sada je i pojačalo domaće firme Sky Sat

Izvor: Vijesti Utorak, 09.03.2021. 14:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DmitriMaruta/shutterstock.com)Ilustracija
Na američkom tržištu opreme za radio-amatere od nedavno je i pojačalo koje nosi oznaku Made in Montenegro. Kompletan razvoj - prototip uređaja, softver, proizvodnja... odvija se u Herceg Novom, u firmi Sky Sat, čija su inovativna rješenja koja koristi i to pojačalo, nedavno odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Krajem februara, Patentna organizacija SAD odobrila je dva rješenja, koja je osmislio Ranko Boca, osnivač Sky Sata.

Iz te hercegnovske firme Vijestima su kazali da tokom mjeseca očekuju promociju još jednog uređaja na američkom tržištu, te razvoj tri nova u toku godine.

Firma Sky Sat osnovana je prije 30 godina. U početku su se bavili prodajom i proizvodnjom satelitskih antena i prijemnika, a potom i proizvodnjom radio i TV infrastrukture. Danas, firma se primarno i skoro ekskluzivno bavi dizajnom, razvojem i proizvodnjom originalnih, visokovalitetnih radio amaterskih uređaja i ima na desetine originalnih proizvoda.

Njihova radio amaterska linija poznata je pod brendom "4O3A Signature", oznakom koju osnivač Sky Sata koristi u svijetu radio amatera. Pod pozivnim znakom "4O3A", Ranko Boca je osvojio i velik broj svjetskih radioamaterskih takmičenja, a iza njega je i više oborenih evropskih i svjetskih rekorda.

Takmičenje u Brazilu donijelo promjenu

Priča o pojačalu koje se danas, noseći oznaku "Made in Montenegro", prodaje u SAD,​ počela je 2014. Ujedno, tu počinje i današnji pravac Sky Sata - da se bave razvojem opreme za radioamatere.

Boca je 2014. godine na radioamaterskoj olimpijadi u Brazilu sa svojim timom koristio tehnološku inovaciju, koja je, pojašnjava sagovornik, bila toliko praktična "da je bitno uticala na dalji razvoj radioamaterskih stanica".

- Danas predstavlja novi usvojeni standard. Tada je i tržište emisione opreme za TV i radio, gdje je Sky Sat bio primarno uključen, opadalo, i nije bilo teško donijeti odluku da se aktivnosti firme usmjere na tržište opreme za radioamatere - priča on.

Ranko je tako spojio hobi i posao.

Boca dodaje da tržište SAD čini više od polovine svjetskog tržišta za tu vrstu opreme, pa je to i razlog što su poslovne aktivnostu otpočeli baš tamo.

Sky Sat je 2017. potpisao ugovor o saradnji sa američkom firmom Flex Radio, koja, kako je kazao, proizvodi ultramoderne radio stanice. Pojačalo "Power Genius XL" hercegnovske firme uklopilo se u paletu radio uređaja američkog proizvođača, pa su potpisali i ugovor prema kojem je Flex Radio postao ekskluzivni distributer. Tada je uređaj brendiran kao Flex Radio proizvod.

- Sa jasno naznačenim "4O3A Inside"naslovom na uređaju - naglašava Boca.

Razvoj pojačala trajao je preko tri godine. Boca kaže da je cilj bio napraviti veliki tehnološki iskorak i zauzeti dominantnu poziciju na tržistu. U Sky Satu tvrde da su u tome u potpunosti uspjeli i da je "Power Genius XL" danas "najbolji i tehnološko najnapredniji pojačivač za radioamatere na planeti".

Put do patenta

Kad su u Flex Radiju shvatili da su neka od rješenja koja se koriste u novom proizvodu potpuno originalna, angažovali su advokata iz SAD da podnese prijavu za patent i tehnički isprati taj proces.

Krajem februara, Patentna organizacija SAD odobrila je dva rješenja - jedno koje se bavi softverskom kontrolom tranzistora, te drugi patent u vezi sa zaštitom uređaja.


- Prvi patent se bavi softverskom kontrolom tranzistora (glavne pojačivačke komponente) i u zavisnosti od režima rada (kojih u radio komunikaciji ima nekoliko) postavlja određene parametre na optimalne vrijednosti i tako smanjuje grijanje, potrošnju struje i povećava iskorišćenje, tj. maksimalnu snagu - pojašnjava sagovornik Vijesti.

Drugi patent u vezi je sa sistemom zaštite uređaja.

- U normalnom scenariju sa standardim pojačalima, ako biste, primjera radi, pritisnuli dugme za predaju, a da prije toga niste spojili antenu, šteta na pojačalu bila bi katastrofalna i praktično biste ga uništili. Naš sistem zaštite je ekstremno brz i djeluje ispod jedne mikrosekunde. I u istom scenariju sprečava štetu i čini pojačalo gotovo neuništivim - kazao je Boca.

Najveći problem nedostatak kadra

Pored pojačala za koje su sa američkom firmom potpisali eksluzivni ugovor na tri godine, firma iz Novog tokom mjeseca promovisaće u SAD još jedan proizvod, a razvoj nova tri, kako su kazali, u planu je u toku 2021. godine.

Proizvodnja i razvoj ne idu uvijek glatko. Boca kaže da nemaju podršku, jer u Crnoj Gori nema industrije. Navodi i da se suočavaju sa problemom nabavke komponenti za proizvodnju. Ipak, kao najveći, navodi problem kadra.

- Sky Sat ima stalno otvoren konkurs za tehničare i elektroinženjere sa iskustvom, te iskusne programere - kaže Boca i dodaje da je firma otvorena i za studente i učenike kojima treba specifična laboratorija.

Kazao je i da će u narednim godinama posebnu pažnju obratiti na uspostavljanje saradnje sa resorom nauke, Univerzitetom i nevladinim ogranizacijama koje se bave tehnologijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.