NavMenu

Dropcopter - Dron u sat vremena opraši do 10 hektara zasada voća i povećava prinose do 50% (VIDEO)

Izvor: Agroklub Utorak, 09.03.2021. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: IvanRiver/shutterstock)
Startap Dropcopter sa sjedištem u Sirakuzi u saveznoj državi Njujork osmislio je dron za oprašivanje usjeva. Leti do 10 metara iznad stabala i pušta polenov prah iznad cvjetova.

Inovatori kažu da se može koristiti u zasadima badema, jabuka, trešanja i krušaka, a sproveli su eksperimente i istraživanja kojima su dokazali da povećava prinose za 25% do 50%.

Kako piše growingproduce, polen se može prikupiti pomoću tresača koji se koristi za berbu badema. Tako se njim drvo protrese u vrijeme cvjetanja, a prah se potom ekstrahuje i pročišćava. Za ostale usjeve cvjetni pupoljci se ručno beru prije otvaranja i zatim se iz njih vadi polen.

- Nije potrebno puno kako bi se prikupilo dovoljno za oprašivanje cijelog voćnjaka - tvrdi Majk Vinč, direktor marketinga u Dopcopteru.

Bespilotnoj letjelici može da se prilagodi brzina, polen se nalazi u njoj, a kada krene, raspršuje ga po cvjetovima. Može da pokrije osam do 10 hektara u sat vremena, a let mu obično traje oko 25 minuta.

- Prati nagib terena i prilagođava mu se - pojašnjava Vinč.

Istakao je i prednost upotrebe ove tehnologije kod jabuka.

- Pčele će cvjetove oprašiti, a ono koje naknadno procvjeta takođe. Međutim, s ovim sistemom to nije tako - napominje i kaže da je dovoljno da dron jednom prođe iznad zasada, a nakon toga voćari neće morati da proređuju plodove.

Kada su u pitanju veće plantaže, zbog razlika u cvjetanju, pčele "preskaču" pojedine uglove voćnjaka, što dovodi do smanjenja ukupnog prinosa. Ali, dronovi se, navodno, bolje mogu približiti stablima i cvijeću, pružajući koncentrisano i ravnomjerno oprašivanje, što rezultira većim prinosima.

Mogu se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji sa pčelama. Proizvođač badema, Kevin Hebru, jedan je od prvih koji je sarađivao sa timom Dropcopter na svojoj farmi. Dron je koristio kao dodatak pčelama, na dva hektara svog voćnjaka. Umjesto da koristi dvije košnice po 0,4 hektara, smanjio je na jednu i po. Kaže da je kasnije upoređivao prinose po stablu zavisno od vrste oprašivanja i da je bila primijetna razlika kada je koristio ovu tehnologiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.