NavMenu

Žene i dalje slabije zastupljene u privatnom biznisu - Pandemija koronavirusa dodatno pogoršala njihov ekonomski status

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.03.2021. 15:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)Ilustracija
Žene su i dalje slabije zastupljene u privatnom biznisu i imaju značajno manji pristup finansijskim institucijama, saopštio je predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić, i dodao da se tako loše stanje u uslovima pandemije dodatno pogoršalo na štetu ženske populacije.

- Svjedoci smo da je kriza uzrokovana koronavirusom svom silom udarila i najjače posljedice ostavila upravo na žensku populaciju, koja, zbog toga što je marginalizovana u mnogim oblastima, trpi i najteže posljedice - kazao je Bečić na zasjedanju Ženskog parlamenta.

Zasjedanje je organizovao Odbor za rodnu ravnopravnost na temu Vodeći aspekti doprinosa (ekonomija i neplaćeni rad) i dodatnih opterećenja žena tokom pandemije koronavirusa.

Predsjednica Odbora, Božena Jelušić, kazala je da su teret krize najteže i najviše ponijele žene, jer one rade u sektorima privrede koji su bili pod najsnažnijim udarcem krize.

- To su usluge, maloprodaja, turizam, ugostiteljstvo i dva velika sektora - zdravstvo i školstvo - rekla je Jelušić.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, podsjetila je da žene čine više od 70 odsto zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, trgovini i turizmu, odnosno profesijama koje se nalaze na udarnim linijama pandemije.

- Koronakriza je ženu samo ekonomski oslabila i udaljila od karijernog razvoja i jednakih mogućnosti za razvoj - dodala je Srzentić.

Ona je navela da će uskoro godina od kada su rad od kuće, zatvaranje školskih i predškolskih ustanova, online nastava i plaćeno odsustvo postali nova realnost.

- Trpezarije su postale kancelarije, a televizori i mobilni telefoni učionice - saopštila je Srzentić.

Ona je navela da će Ministarstvo, korišćenjem savremenih alata i pažljivom analizom, kreirati servise po mjeri građana i građanki.

- Moramo osnažiti sve one žene koje su u prethodnom periodu izgubile poslove, pronaći zajedno institucionalne mehanizme i pomoći im u potrazi za novim poslovima - poručila je Srzentić i dodala da posebno treba voditi računa o pripadnicama manjskih grupa i žrtvama porodičnog nasilja.

Ona je saopštila da će se u Ministarstvu zalagati za jačanje digitalne pismenosti i uspostavljanje podsticajnog i povoljnog okruženja, koje će svima, posebno ženama, olakšati pristup digitalnim uslugama.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Vesna Pavićević, saopštila je da su ekonomske posljedice epidemije i zatvaranje u domove, posebno osjetile žene zaposlene u uslužnim djelatnostima.

- Žene su često i vlasnice preduzetničkih radnji, u kojima je nastupila zabrana rada, pa je veliki broj onih koje su jedva preživljavale i ostale bez prihoda - dodala je Pavićević.

Prema njenim riječima, u vremenu pandemije i ekonomske nestabilnosti, tetet krize prvo pada na pleća žene.

- Žena svojom snagom pomaže održavanju porodice, sistema i države - poručila je Pavićević.

Predstavnica Ministarstva pravde, Maja Lutovac, saopštila je da su žene i dalje u nezavidnom ekonomskom položaju i nerijetko izložene fizičkom i ekonomskom nasilju, mobingu i zlostavljanju.

- Žene u Crnoj Gori čine većinu zaposlenih u sektorima koji su podnijeli najveći teret povećanog obima posla u otežanim uslovima – zdravstvu, obrazovanju, socijalnim uslugama i trgovini - dodala je Lutovac.

Ona tvrdi da su i prije početka krize žene već bile u neravnopravnom ekonomskom položaju, dok je kriza dodatno doprinijela tim razlikama.

Na sjednici je predstavljeno i istraživanje Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crnoj Gori, o uticaju kornavirusa na društveno-ekonomski položaj žena u Crnoj Gori.

Ekspert UNDP-a, Miloš Vuković, kazao je da je istraživanje pokazalo da pad neto zarada žena za četiri mjeseca, odnosno od februara do juna, usljed djelovanja koronavirusa iznosi 2,34 mil EUR.

- Pad zarada je evidentiran u sektorima pružanja smještaja i ishrane, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i trgovine na veliko i malo, dok je rast zabilježen u sektorima zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja, državne uprave, informisanja, građevinarstva, snabdijevanja vodom i električnom energijom - precizirao je Vuković.

Istraživanje je pokazalo i da su žene koje rade u privatnom sektoru snažnije pogođene od onih koje su zaposlene u javnom.

- Broj nezaposlenih žena se u periodu od kraja februara do kraja juna povećao za 3,56 hiljada, što predstavlja 56 odsto ukupnog broja novih nezaposlenih osoba - rekao je Vuković.

On je naveo i da je evidentan pad neto zarada žena u toku pandemije.

Za četiri mjeseca, ukupan pad neto zarada žena u Crnoj Gori kumulativno iznosi 2,35 mil EUR.


Istraživanje je pokazalo i da žene u Crnoj Gori provode mnogo više sati na poslovima neplaćene njege nego muškarci.

- Čak 90% žena najmanje jedan sat dnevno provede u poslovima neplaćene njege i rada u domaćinstvu - precizirao je Vuković.

Kada su u pitanju preporuke za poboljšanje ekonomskog položaja žena u Crnoj Gori, u istraživanju se navodi da je potrebno kroz kampanje ohrabriti veće učešće muškaraca u neplaćenom radu u kući.

- Trebalo bi obezbijediti podatke o državnoj pomoći razvrstane po polu - kazao je Vuković.

Predstavnica Unije poslodavaca (UPCG), Zvezdana Oluić, kazala je da je ekonomska kriza, koja je posljedica zabrinjavajuće zdravstvene situacije u Crnoj Gori, bacila na koljena crnogorsku biznis zajdenicu i dovela u pitanje opstanak značajnog broja preduzeća

Ona je podsjetila da je UPCG od početka ukazivala na potrebu da se zdravstvena kriza rješava zajedno sa ekonomskom.

Oluić je saopštila da je UPCG u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) u periodu oktobar-novembar uradila online istraživanje na uzorku od 312 preduzeća, o uticaju pandemije na njihovo poslovanje.

Istraživanje je pokazalo da je 85% žena vlasnica biznisa u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine zabilježilo pad prihoda u odnosu na 2019, dok je 69% imalo pad produktivnosti. Potpuni oporavak preduzeća od koronakrize predviđa 38% žena vlasnica, dok 37% smatra da će im biti neophodne dostatne mjere smanjenja troškova.

Oluić je saopštila i da 16% ispitanica očekuje privremeno zatvaranje preduzeća, a sedam odsto trajno.

Potpredjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić, saopštila je da je za Crnu Goru, kao i za većinu zemalja, karakterističan ženski paradoks gdje žene čine većinu stranovništva, ali manjinu u pristupu takozvanim povoljnim prilikama - u poslovnim poduhvatima, zapošljavanju, učešću u vlasništvu nad preduzećima, upravljačkim funkcijama.

- Podaci pokazuju da u Crnoj Gori mikro, mala i srednja preduzeća čine 99,8% ukupnog broja preduzeća, dok su žene vlasnice skoro svakog četvrtog - precizirala je Drakić.

Ona smatra da je žensko preduzetništvo realnost i sve više jedan od glavnih faktora koji doprinosi razvoju ekonomije.

- Sa razvojem ženskog preduzetništva stvaraju se preduslovi za otvaranje novih radnih mjesta, proširenje postojećih i razvoj novih biznisa - zaključila je Drakić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.