NavMenu

Google promjene - Korisnicima više privatnosti, oglašivačima manje mogućnosti

Izvor: Startit Ponedjeljak, 08.03.2021. 12:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/PhotoMIX-Company)Ilustracija
Google 2022. godine planira da prekine praksu plasiranja oglasa na osnovu praćenja sajtova koje svaki pojedinačni korisnik posjećuje, objavio je WSJ.

Umjesto toga, uvodi se niz novih alata koji povećavaju anonimnost podataka. Novi Privacy Sandbox pratiće korisnike na uređajima, a Google (i oglašivači) će dobijati samo anonimizirane informacije koje su dobijene preko API-ja u sandbox-u (agregirani podaci poput konverzije, atribucije, itd.)

Važna razlika je u tome što će se obrada tih informacija odvijati u pregledaču, i lični podaci se neće slati na Google-ove servere. Na osnovu takvih informacija, Google će potom praviti grupe korisnika sličnih interesovanja koje će oglašivači moći da iskoriste za targetiranje oglasa.

Pored navedenog, za 2022. godinu je najavljeno i da će Google Chrome, najpopularniji pregledač na svijetu, početi da blokira tzv. kolačiće trećih stranki, koji se koriste kako bi se posjetioci jednog sajta pratili po internetu, i tako sklapao detaljniji profil korisnika.

Samo pomoću ove dvije promjene, postaće znatno teže targetirati pojedinačne korisnike, jer će se znatno otežati ulančavanje raznorodnih podataka i njihovo povezivanje u jedan digitalni profil. Pored toga, biće gotovo nemoguće pratiti korisnika nakon klika ili kupovine (tzv. post-view attribution) kao ni čitav niz drugih složenih pratećih metrika.

Bez obzira na rokove i najave, ove promjene značajno će uticati na oglašivače i količinu informacija koje će moći da konsultuju o korisnicima kojima plasiraju oglase. Procjenjuje se da je oko 40% novca u internet oglašavanju na neki način povezano sa Google-ovim alatima. Važno je napomenuti i da će raznovrsno i napredno praćenje biti moguće i nakon Google-ovih promjena, samo ne koristeći njihov ekosistem.

Ovo su samo neki od niza koraka koje korporacija najavljuje u pokušaju da poboljša privatnost i zaštiti lične podatke korisnika. Sličan stav zauzeo je i Apple, koji je nedavno takođe pokušao da se pozabavi problemom korisničke privatnosti, s djelimičnim uspjehom. Ovoliki angažman dvije velike tehnološke korporacije ne samo da ukazuje na postojanje trenda ka anonimnijem internetu, već u mnogome i stvaraju taj trend i podstiču njegov razvoj.

Uticaj na cjelokupnu tehnološku industriju trenutno je nemoguće procijeniti. Jasno je, za početak, da će kompanije koje imaju sopstvene podatke o korisnicima, i razvijaju internu analitiku, svakako bar neko vrijeme biti u prednosti nad onima koje će računati samo sa Google-ovim interesnim grupama. Međutim, Google-ov uticaj na cijelu industriju, kao i odbijanje da kolačiće zamijeni nekim drugim, univerzalnim identifikatorom, mogu znatno da otežaju konsolidaciju ostatka tržišta.

Međutim, povlačenje Google-a iz sfere hiper targetiranih reklama i dalje stvara prostor drugim velikim kompanijama poput Facebook-a da još više prošire svoj uticaj, tim prije jer su baš oni zauzeli suprotan stav u borbi za privatnost. Glavno pitanje je, naravno, koliko će konkurencija biti u stanju da zaobiđe Google-ovu sveprisutnost, a to će pokazati jedino vrijeme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.