NavMenu

LIBOR odlazi u istoriju krajem 2021. godine, centralne banke da se pripreme

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 08.03.2021. 12:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)Ilustracija
Britanski finansijski regulator (FCA) podsjetio je da otkucava sat Londonskoj međubankarskoj kamatnoj stopi krajem 2021, i pozvao tržišta da ubrzaju prebacivanje ugovora, vrijednih 260 biliona dolara širom svijeta, na kamate koje sastavljaju centralne banke.

Do ukidanja LIBOR-a dolazi nakon milijardi dolara izrečenih kazni zajmodavcima zbog pokušaja namještanja ove kamate, koja se svojevremeno smatrala glavnim svjetskim reperom za određivanje cijena širokog spektra državnih hartija od vrijednosti, cijene kreditiranja kompanija do cijene zaduživanja kreditnim karticama, prenosi Rojters.

FCA je objavio da će 31. decembra ove godine prestati obračunavanje i objava vrijednosti LIBOR-a za ugovore u britanskoj funti, euru, švajcarskom franku, japanskom jenu i američkomi dolaru, pa od januara 2022. banke više neće biti u obavezi da šalju podatke za izračun ove kamate.

Ipak, dvije dolarske verzije LIBOR-a će nastaviti da važe do sredine 2023. godine, kako su ranije najavile američke Federalne rezerve.

- Današnja objava označava poslednje poglavlje u procesu koji je započet 2017. godine, kako bi se ukinulo oslanjanje na neodržive LIBOR stope i uspostavili čvršći temelji za finansijski sistem - naveo je guverner Banke Engleske Endrju Bejli u saopštenju.

Dodao je da, imajući u vidu ograničen vremenski rok, svim tržišnim akterima preporučuje da odmah preduzmu aktivnosti i završe svoju tranziciju do kraja 2021.

Umjesto LIBOR-a, regulatori preporučuju da se kao osnov za izračunavanje kamate za međubankarske pozajmice koristi stopa na prekonoćne depozite.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.