NavMenu

Region bi zelenim koridorima mogao da uštedi 800 mil EUR - Inicijativu za nesmetan protok osnovnih proizvoda proširiti i na prelaze sa zemljama EU

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 08.03.2021. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)
Zahvaljujući inicijativi "Zeleni koridori" i "Zelene trake" u proteklih godinu čekanje privrednika bilo je približno dva puta kraće na graničnim prelazima unutar CEFTA-e, nego na graničnim prelazima sa Evropskom unijom - saopštio je Pobjedi direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

Prije godinu u trenutku kada se epidemija korona virusa proširila i na naš region CEFTA (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini) je u saradnji sa Transportnom zajednicom uspostavio inicijativu "Zeleni koridori" i "Zelene trake". Đikić je istakao da je najvažniji rezultat ove inicijative u tome što je omogućila nesmetan protok osnovnih proizvoda, kao što su medicinska sredstva za borbu protiv pandemije, prehrambeni proizvodi i stočna hrana.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek kazao je redakciji Pobjede da zelene trake i koridori služe ekonomiji i fluidnosti na granicama tokom pandemije, ali da ih treba prilagoditi kako bi zauvijek ostali zeleni. Crnogorski granični prelazi koji su trenutno uključeni u zelene trake i koridore su Ilino Brdo, Božaj i Dobrakovo.

- Zelene koridore koristilo je 80% svih kamiona u regionu i za skoro pola miliona kamiona omogućili smo prioritetni prolazak i pojednostavljene procedure, a to je sve uticalo na smanjenje troškova trgovine. Iako smo svjedočili zatvaranju granica širom svijeta, ponosni smo što smo ovom inicijativom uspjeli da sačuvamo trgovinske tokove i skratimo čekanje na prelazima, a građanima obezbijedimo dostupnost one najpotrebnije robe - rekao je Đikić.

Uspostavljanje zelenih koridora

On je naglasio da je sistem zelenih koridora i traka uspostavljen za samo nekoliko sedmica, zahvaljujući zajedničkom radu predstavnika državnih institucija, poslovnog sektora i regionalnih organizacija, koji su, kako je naveo, funkcionisali kao jedno tijelo.

- Znali smo za podatak da se milioni sati godišnje provedu u čekanju na graničnim prelazima, te da to ima uticaj na trgovinu, ali i na životnu sredinu. Na osnovu dogovora svih CEFTA strana utvrđena je lista osnovnih roba koje imaju prioritet. Lista uključuje medicinske proizvode, osnovne prehrambrene proizvode i stočnu hranu - saopštio je Đikić.

On je pojasnio da ukoliko kamion prevozi osnovnu robu, svi relevantni učesnici na relevantim prelazima poput carina, fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija, inspekcija za hranu, dobijaju podatke o tome unaprijed putem sistema za elektronsku razmjenu podataka (SEED), prije nego što pošiljka stigne.

- To omogućava ne samo adekvatnu i pravovremenu pripremu relevantnih agencija, već i osiguranje bržeg prelaza. Bitno je napomenuti da se zeleni koridori / trake odnose na davanje prioritetnog prelaza određenoj robi na temelju primljenih obavještenja i provjera prije dolaska - istakao je Đikić.

Govoreći, koji su crnogorski granični prelazi uključeni u zelene trake i koridore, Đikić je naveo da su crnogorski "zeleni" prelazi trenutno Ilino Brdo, Božaj i Dobrakovo.

- U skladu sa Akcionim planom za zajedničko regionalno tržište, sada radimo na implementaciji istog koncepta za sve ostale intra-CEFTA prelaze. Takođe, radimo i na proširenju koncepta za dogovorene prelaze sa susjednim državama članicama EU, što je veoma bitno, imajući u vidu da je EU najvažniji trgovinski i investicijski partner CEFTA-e - kazao je Đikić.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek naveo je da zelene trake i koridori služe ekonomiji i fluidnosti na granicama tokom pandemije.

- Dodatno, treba ih prilagoditi kako bi zauvijek ostali zeleni. Na njih takođe treba gledati kao na sredstvo za olakšavanje trgovine širom regiona i duž cijele transportne mreže - rekao jeZakonjšek.

(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)

Širenje inicijative na prelaze sa EU

Najavljeno je da će jedan od prioriteta u ovoj godini biti širenje koridora na prelaze sa zemljama EU.

- Nakon što je inicijativa zaživjela, na Samitu u Sofiji dobili smo i dodatni vjetar u leđa kroz podršku da ona bude proširena i na granične prelaze sa EU. Saradnja sa EU ogleda se u potrebi da se osigura brzi protok osnovnih dobara, ali pored toga želimo da promovišemo poboljšane modele upravljanja granicama, kao što su i zajedničke kontrole - izjavio je Zakonjšek.


On očekuje da će uz infrastrukturne intervencije na prelazima i uvođenje nove moderne opreme i digitalne tehnologije, sve strane imati koristi od bolje povezanosti u regionu i EU.

Prema riječima Đikića, s obzirom na to da pandemija traje, nesmetan protok medicinske opreme ostaje u njihovom fokusu.

- Sa susjednim državama članicama EU dogovorili smo listu robe (medicinska sredstva i oprema) od prioritetnog prelaza, što će rasteretiti proceduru sa kojom se granične službe često nose i smanjiti čekanje za privrednike - rekao je Đikić.

On je najavio da će CEFTA u narednom periodu raditi i na proširenju liste robe.

- Želimo da smanjimo vrijeme čekanja na prelazima najmanje za trećinu, a sve analize pokazuju da možemo biti još optimističniji. Optimistične su i prognoze koje govore da bi region zelenim koridorima/ trakama mogao da uštedi čak i do 800 mil EUR. Zato smo svi zajedno na zadatku da iskoristimo u potpunosti sve potencijale koje inicijativa nudi - zaključio je Đikić.

CEFTA sporazum udvostručio trgovinu u regionu

Đikić je ocijenio da je CEFTA sporazum značajno unaprijedio trgovinsku saradnju u regionu.

- Istraživanja pokazuju da je trgovina u regionu dvostruko veća zahvaljujući CEFTA-i, a da je samo u u periodu od 2016. do 2019. godine povećana za 25 odsto - kazao je Đikić.

On smatra da je pandemija svakako imala negativan uticaj na trgovinske tokove, ali je, kako kaže, pokazala i snagu i značaj regionalne trgovinske saradnje.

- Ohrabruju nas procjene da akcioni plan za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta koji smo usvojili krajem prošle godine može generisati čak i do 6,7 odsto privrednog rasta. Naš zadatak u narednom periodu je da obezbijedimo privredama više prostora za razvoj, kako bi mogle da prežive i napreduju, uprkos ekonomskim problemima koje nam je zdravstvena kriza donijela - poručio je Đikić.

CEFTA sporazum je potpisan krajem 2006. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.