NavMenu

MILATOVIĆ: Ovo će biti godina ekonomskog oporavka

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.03.2021. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Ova godina biće godina ekonomskog oporavka, što će jednim dijelom zavisiti i od kretanja pandemije, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da očekuje da će predstojeća turistička sezona biti bolja od prethodne, jer teško da može biti neuspješnija.

Situacija, kako je rekao, nije laka, prenosi portal RTCG.

- Ono što mi planiramo za ovu godinu je ekonomski oporavak. On će zavisiti jednim dijelom od kretanja pandemije, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu. Naša ekonomija je zavisna od prometa u turizmu. Prošle godine taj promet je bio 12 procenata od onog što smo ostvarili u 2019 - rekao je Milatović, navodeći da su Albanija i Hrvatska imale nivo od 50%.

Govoreći o najavljenom totalnom zaključavanju zemlje, Milatović je naveo da je Crna Gora sada u boljoj poziciji za tu opciju u odnosu na novembar prošle godine, kada za to nije bilo novca.

- Trenutno smo u situaciji da možemo da razmišljamo o tome. U boljoj smo situaciji u odnosu na novembar, kad o tome nijesmo uopšte mogli da razmišljamo. Diskusije na Vladi prošle sedmice su bile jako teške, upravo tada se došlo do konsenzusa da je ono što fali Crnoj Gori poštovanje mjera - poručio je Milatović.

Nepoštovanje mjera i od Vlade će, kako je rekao, morati da se ispravi u narednom periodu.

Govoreći o Montenegro Airlinesu (MA), Milatović je saopštio da su, kad su došli u Vladu, našli preduzeće koje je "poprilično bilo iskrvarilo".

- Našli smo jednog davljenika koji je bio udavljen. Jedino što smo tada mogli da uradimo je osnivanje nove kompanije, kako bi ono što je dobro iz MA prenijeli u novu kompaniju - rekao je Milatović.

Kad je u pitanju turizam, Milatović je precizirao da je projekcija Vlade u vezi sa prometom 50 do 55% prometa od 2019. godine.

- Mislimo da je to realističan scenario, jer su Hrvatska i Albanija imale taj nivo prometa prošle godine kad je neizvjesnost bila veća. I ove godine će ljudi kada budu putovali donositi odluku u zadnjem trenutku, pa će ići u one zemlje koje najbolje poznaju. Fokus će biti na zemljama regiona, a pregovaramo i sa ruskim tržištem - rekao je Milatović.

U trenutku kad su preuzeli zemlju, Milatović je kazao da su preuzeli situaciju koja je sasvim sigurno bila jedna od najtežih u Evropi.

- Prošla godina je zabilježila pad od više od 15%, koji je bio najviši u Evropi. Državni trezor je bio skoro prazan. Fiskalni deficit je bio na nivou od skoro 11%. To je značilo da mi skoro pa nijesmo mogli da isplatimo plate i penzije u odnosu na novac koji smo našli u trezoru - poručio je Milatović.


Stoga su on i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, uložili napor i odradili ono što je jedino bilo moguće - izašli na tržište kapitala i obezbijedili novac koji je omogućio isplatu plata i penzija, servisiranje dugova, te rezervu za neizvjesnu ovu godinu.

- Da se nijesmo zadužili morali bi da potpišemo aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi zahtjevao smanjenje plata u državnom sektoru i penzija - dodao je Milatović.

On je kazao da je novonastala situacija u vezi s Kombinatom alimunijuma (KAP) najmanje pitanje za Vladu, podsjetivši da je stečaj u kompaniji uveden 2013. godine, te da sve odluke u KAP-u donosi stečajni upravnik.

- Stečajni upravnik nije u nadležnosti Vlade, već u nadležnosti Privrednog suda. Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, koji je u stečajnom postupku kupio imovinu KAP-a, ugovorima u preuzimanju trenutno preuzima jedan dio radnika iz KAP-a u stečaju, kako bi održavao tehnološki proces - rekao je Milatović.

On je naveo da je bio iznenađen dramom koja se desila prošle sedmice, navodeći da uvijek zagovara dijalog.

- I danas imam par sastanaka kada je u pitanju KAP, i sasvim sigurno je da ćemo svi morati da spustimo loptu i da nađemo kompromisno rješenje. Ali opet napominjem, KAP je u ovom trenutku najmanje pitanje koje je u ingerenciji Vlade - zaključio je Milatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.