NavMenu

Zapošljavanje u kompaniji ToMontenegro počinje sa letačkim osobljem i tehnikom - U planu pokretanje većine linija na kojima je saobraćao Montenegro Airlines

Izvor: Mina Nedjelja, 07.03.2021. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Zapošljavanje u avio-kompaniji ToMontenegro realizovaće se fazno i počeće narednih sedmica, najprije sa letačkim osobljem i tehnikom, saopštio je izvršni direktor, Predrag Todorović i dodao da će dva ili tri aviona biti sasvim dovoljna za pozicioniranje za ovo ljeto.

Todorović je kazao da su u kompaniji u finalnoj fazi pripreme za zapošljavanje i da bi sve trebalo da počne već u narednim sedmicama.

- Zapošljavanje će biti fazno. Prvo nam je potrebna jedna struktura, pa druga, pa treća, tako da već narednih sedmica počinjemo, konkretno sa letačkim osobljem i tehnikom - rekao je Todorović u intervjuu agenciji Mina-business.

Kada je u pitanju kupovina dva aviona Embraer za potrebe ToMontenegra, koje je Montenegro Airlines (MA) imao na lizingu, Todorović je saopštio da su u toj situaciji spašavali državu, kojoj bi stigla faktura na oko 45 mil EUR, a vjerovatno i više.

- MA je prestao da plaća lizing tih aviona zbog svojih finansijskih problema, a vlasnik tih aviona je najveći lesor na svijetu. U tom ugovoru garant je bila država. U slučaju da je došlo do prekida tog ugovora, lesor ne bi ništa radio sa MA, nego bi uzeo te avione i državu fakturisao sa iznosom koji je procijenjen na oko 45 miliona, a vjerovatno i više - objasnio je Todorović.

On je rekao da su mukotrpnim pregovorima uspjeli da te avione kupe za upola manje novca i oni će sada pripadati ToMontenegru, odnosno državi, i biti baza avijacije za naredni period. Todorović je kazao da je državi time napravljena direktna ušteda od 20 milona, odnosno od 40 miliona u ukupnoj vrijednosti.

- Mi smo ovim bukvalno državi spasili između 20 i 40 mili EUR. To je jedan nevjerovatan uspjeh i to javnost treba da zna - ocijenio je Todorović i dodao da je u tom procesu sve odrađeno po zakonu, jer ni ToMontegero, kao ni MA, nijesu obveznici javnih nabavki.

Govoreći o širenju flote, Todorović je saopštio da su dva aviona optimalan broj da se krene, ali da će sve zavisiti od situacije na tržištu.

- Ono što je bitno je da u ovom trenutku imamo flotu koja će odgovarati našem tržištu za ovo ljeto. Znači, imaćemo dva aviona, možda i treći, a postoji mogućnost i za četvrti. Sve preko toga bi bilo previše za ovo ljeto, jer i kompanije koje su veće i imaju različite tipove aviona i mogu da kombinuju flotu, ne znaju šta da rade, jer se situacija mijenja iz sedmice u sedmicu - poručio je Todorović.

On je kazao da je avionska flota skupa imovina i da postoje fiksni troškovi koji se moraju plaćati, bez obzira kakva je situacija na tržištu.

Prema njegovim riječima, sve avio-kompanije u Evropi i u normalnim tržišnim uslovima imaju veliki problem sezonalnosti.

- Tokom ljeta, u nekih šest mjeseci, može da se radi biznis i to je super profitabilno, a onda dođe zima i, kakva god da vam je flota, jednostavno nema saobaćaja. Tako da je jako bitno da imate jednu dobru bazu, da možete da reagujete na te uslove, i eventualno tokom ljeta pojačavate kapacitete, a preko zime smanjujete - saopštio je Todorović.

On je, govoreći o koracima koje će preduzeti u narednom periodu, kazao da se radi o kompletnom dijapazonu servisa i stvari koje je potrebno namjestiti da bi avio-kompanija bila funkcionalna.

- Prva i osnovna stvar su avioni i to je razlog zašto je prethodnih dana i sedmica apsolutni fokus bio samo da se riješi to pitanje. Pored toga, imamo listu stvari koje moramo da odradimo, dobijemo sve operativne licence, imamo odgovarajući kadar, strukturu, od IT preko distribucije i svih ostalih servisa - precizirao je Todorović.

On je kazao da imaju jasno definisan road map sa datumima kada koja stavka treba da bude gotova, ko to treba da radi i na koji način, kako bi se ispoštovali svi standardi.

- Na osnovu toga se nadamo da će kompanija biti funkcionalna prije početka ove turističke sezone, što je jako bitno i za državu Crnu Goru zato što je naša kompanija od nacionalnog interesa. Crna Gora ima potrebu da iskoristi ovu sezonu na najbolji mogući način tako da se nadamo da ćemo da doprinesemo tome - dodao je Todorović.

Kada su u pitanju moguće destinacije, Todorović je rekao da imaju u planu većinu linija koje su bile aktivne dok je MA bio operativan.

- Imamo sreću što je ruta ka Beogradu jako dobra i stabilna i ona nam omogućava da krenemo sa nečim što već dobro funkcioniše i onda ćemo da vidimo za dalje. Imamo rute kao što su Ljubljana, Beč, Rim, Frankfurt i Dizeldorf, imamo razvijeno tržište i sa Rusijom, tu je i Pariz - saopštio je Todorović.


On je rekao da sve to zavisi od više faktora, između ostalog, i od toga kada će ToMontenegro početi svoje operacije, koliko će imati aviona i kapaciteta.

- Tu je i pitanje kakva će biti situacija sa tim nekim tržištem, da li je otvoreno ili nije, kao i kakva će biti saradnja sa turoperatorima, odnosno da li će oni moći da naprave turističke pakete iz emitivnih tržišta. Ako oni ne uspiju i ako ne bude tražnje u ovom trenutku, mi nećemo letjeti negđe samo da bismo letjeli. Nije nam interes da letimo praznim avionima - objasnio je Todorović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ima dosta nepoznanica, ali će ToMontenegro pokušati da se pozicionira ka svim tim tržištima.

Kada su u pitanju piloti MA, Todorović je rekao da im licence ne ističu sada, već da će samo biti potrebno da se odrade određene sesije simulatora, što je procedura koja je standardna u avijaciji.

ToMontenegro je sredinom februara raspisao i javni poziv za konsultante koji se odnosi na podršku u vezi sa formiranjem i osposobljavanjem za rad nove avio-kompanije.

Todorović je kazao da je odziv bio ogroman i da su dobili preko 50 ponuda iz cijele Evrope, čak i od renomiranih kompanija poput Lufthanse i Boeinga.

Ideja je, kako je objasnio, bila da iz svega ponuđenog vide da li postoje neke stvari koje mogu na kvalitetan način da unaprijede ono što se već radi u ToMontenegru.

- Tako da ako ne pronađemo ništa što nam odgovara nijesmo u obavezi da uzmemo bilo šta. Ako pronađemo nešto, mi ćemo to da razmotrimo. Apsolutno nemamo nikakva ograničenja, nego smo jednostavno stavili to na tržište da vidimo šta se nudi - naveo je Todorović.

On je, govoreći o brendiranju kompanije i eventualno novom logu, kazao da su u finalnoj fazi pripreme svega toga i da je u planu javni poziv kompanijama koje se time bave, kako bi zajedno radili na pravljenju kvalitetnog brendinga avio-kompanije.

- U narednim danima i sedmicama biće novosti u vezi sa tim - zaključio je Todorović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.