Izvor: Mina | Nedjelja, 07.03.2021.| 22:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novo pokretanje proizvodnje u KAP-u koštalo bi desetine miliona eura

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock)
Naglo gašenje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) imalo bi velike finansijske posljedice i za kompaniju Uniprom KAP i za državu Crnu Goru, piše Dan.

Vlasnik Uniprom KAP-a, Veselin Pejović najavio je da će da prekine radni odnos za 600 zaposlenih u fabrici. Ako se to realizuje, doći će i do gašenja svih pogona u kompaniji.

U slučaju naglog prekida proizvodnje, ponovno pokretanje proizvodnje bilo bi izuzetno skupo. Isključenjem struje bi prestao rad ključnih elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, kojih u KAP-u ima između 150 i 160.

Da bi se ponovo pokrenule elektrolitičke ćelije to bi, prema procjenama stručnjaka, koštalo oko 12,5 mil EUR.

Analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao je da se najava o otpuštanju radnika dešava u trenutku političkih prepucavanja.

- Djeluje mi da je i ono u tu svrhu političkih prepucavanja iskorišćeno, ali ovakve stvari se moraju rješavati bez posljedica, kako za firmu tako i za državu, ako je to moguće - rekao je Đukanović.

On je objasnio da gašenje proizvodnje u KAP-u nije jednostavan proces.

- Ukoliko bi se naglo ugasila struja, tečni metal koji se nalazi u ćelijama bi se stvrdnuo i ne bi bilo moguće bez oštećenja ćelija pokrenuti proizvodnju. Tu bi bio neophodan generalni remont za šta bi bila neophodna ogromna ulaganja koja se mjere milionima eura - navodi Đukanović.

S obzirom na to da je firma u stečaju, ukoliko dođe do otpuštanja, otpremnine radnika pale bi na teret države, odnosno budžeta.

Prema procjeni Pejovića, otpremnine za 600 radnika državu će koštati oko deset miliona EUR.

Pejović: Vlada na potezu

Kompanija Uniprom neće prekidati radni odnos sa 600 radnika ukoliko Vlada do četvrtka formira komisiju koja bi se uvjerila u kakvim uslovima rade u Kombinatu aluminijuma (KAP) u stečaju, kazao je vlasnik te kompanije Veselin Pejović.

On je zatražio da se ne politizuje pitanje KAP-a i da se u tom preduzeću poštuju sve zakonske obaveze.

- Kompanija Uniprom nalazi se na bijeloj listi poreskih obveznika i državi ne duguje ni centa poreza i doprinosa - kazao je Pejović za Televiziju Crne Gore (TVCG).

On je ekipi TVCG pokazao dokument Poreske uprave na kojem stoji da Uniprom ne duguje ni centa državi po osnovu poreza i doprinosa, i pozvao nadležne da utvrde istinu i sami donesu zaključke.

Dio radnika KAP-a danas je u 15 sati kratkotrajno blokirao magistralni put Podgorica-Bar, zahtijevajući od premijera Zdravka Krivokapića da primi na razgovor Pejovića i da im se omogući da nastave sa radom, najavljujući da će u ponedjeljak protestovati ispred zgrade Skupštine.

Menadžer KAP-a Nebojša Dožić pozvao je poslanike da posjete Kombinat aluminijuma i upoznaju se s radom i rezultatima, kao i sa uslovima u kojima rade zaposleni.

On je kazao da mu je čudno što se o tome raspravljalo na Komsiiji za kontrolu privatizacije.

- Stečaj još traje. Interes Uniproma je da se stečaj završi što prije jer ne možemo u stečaju da sarađujemo s našim partnerima - rekao je Dožić.

On je dodao da bi volio da vidi šta radnici žele sa KAP-om - da li je istina ono što su rekla tri bivša radnika ili ono što je on rekao.

- Treba da neko intitucionalno utvrdi šta se dešava u KAP-u, da se ne donose zaključci paušalno - naveo je Dožić.

Pejović je naložio otpuštanje 600 radnika koji, kako je saopšteno iz te kompanije, imaju pravo na otpremninu.


CGES: Nije nam najavljeno gašenje

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potvrdili su da iz kompanije Uniprom nijesu dobili najavu o isključenju Kombinata aluminijuma (KAP) sa elektromreže.

- Do sada CGES nije od Uniproma dobio najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa prenosnog sistema. Procedura gašenja definisana je ugovorom o priključenju na prenosni sistem električne energije i podrazumijeva postepeno smanjenje aktivne snage. Eventualno isključenje KAP-a sa mreže može izazvati određeni porast napona u našem elektroenergetskom sistemu - saopštili su iz CGES-a Vijestima.

Iz CGES-a su kazali da bi eventualnim prestankom rada Kombinata aluminijuma izgubili značajne prihode, kao i da bi se dio fiksnih troškova za prenosnu mrežu prelio na ostale potrošače, što bi u konačnom povećalo iznose na računima za struju.

- Prihod CGES-a u tekućoj i narednoj godini isključivanjem KAP-a bio bi značajno umanjen, u iznosu od oko 2,5 mil EUR godišnje, što bi moglo uticati na ostale korisnike prenosnog sistema na način što bi se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta, koju je plaćao KAP u najvećoj mjeri, prenijela na ostale korisnike kroz povećanje cijena tarife za korišćenje prenosnog sistema naveli su iz kompanije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE