NavMenu

Novo pokretanje proizvodnje u KAP-u koštalo bi desetine miliona eura

Izvor: Mina Nedjelja, 07.03.2021. 22:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock)Ilustracija
Naglo gašenje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) imalo bi velike finansijske posljedice i za kompaniju Uniprom KAP i za državu Crnu Goru, piše Dan.

Vlasnik Uniprom KAP-a, Veselin Pejović najavio je da će da prekine radni odnos za 600 zaposlenih u fabrici. Ako se to realizuje, doći će i do gašenja svih pogona u kompaniji.

U slučaju naglog prekida proizvodnje, ponovno pokretanje proizvodnje bilo bi izuzetno skupo. Isključenjem struje bi prestao rad ključnih elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, kojih u KAP-u ima između 150 i 160.

Da bi se ponovo pokrenule elektrolitičke ćelije to bi, prema procjenama stručnjaka, koštalo oko 12,5 mil EUR.

Analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao je da se najava o otpuštanju radnika dešava u trenutku političkih prepucavanja.

- Djeluje mi da je i ono u tu svrhu političkih prepucavanja iskorišćeno, ali ovakve stvari se moraju rješavati bez posljedica, kako za firmu tako i za državu, ako je to moguće - rekao je Đukanović.

On je objasnio da gašenje proizvodnje u KAP-u nije jednostavan proces.

- Ukoliko bi se naglo ugasila struja, tečni metal koji se nalazi u ćelijama bi se stvrdnuo i ne bi bilo moguće bez oštećenja ćelija pokrenuti proizvodnju. Tu bi bio neophodan generalni remont za šta bi bila neophodna ogromna ulaganja koja se mjere milionima eura - navodi Đukanović.

S obzirom na to da je firma u stečaju, ukoliko dođe do otpuštanja, otpremnine radnika pale bi na teret države, odnosno budžeta.

Prema procjeni Pejovića, otpremnine za 600 radnika državu će koštati oko deset miliona EUR.

Pejović: Vlada na potezu

Kompanija Uniprom neće prekidati radni odnos sa 600 radnika ukoliko Vlada do četvrtka formira komisiju koja bi se uvjerila u kakvim uslovima rade u Kombinatu aluminijuma (KAP) u stečaju, kazao je vlasnik te kompanije Veselin Pejović.

On je zatražio da se ne politizuje pitanje KAP-a i da se u tom preduzeću poštuju sve zakonske obaveze.

- Kompanija Uniprom nalazi se na bijeloj listi poreskih obveznika i državi ne duguje ni centa poreza i doprinosa - kazao je Pejović za Televiziju Crne Gore (TVCG).

On je ekipi TVCG pokazao dokument Poreske uprave na kojem stoji da Uniprom ne duguje ni centa državi po osnovu poreza i doprinosa, i pozvao nadležne da utvrde istinu i sami donesu zaključke.

Dio radnika KAP-a danas je u 15 sati kratkotrajno blokirao magistralni put Podgorica-Bar, zahtijevajući od premijera Zdravka Krivokapića da primi na razgovor Pejovića i da im se omogući da nastave sa radom, najavljujući da će u ponedjeljak protestovati ispred zgrade Skupštine.

Menadžer KAP-a Nebojša Dožić pozvao je poslanike da posjete Kombinat aluminijuma i upoznaju se s radom i rezultatima, kao i sa uslovima u kojima rade zaposleni.

On je kazao da mu je čudno što se o tome raspravljalo na Komsiiji za kontrolu privatizacije.

- Stečaj još traje. Interes Uniproma je da se stečaj završi što prije jer ne možemo u stečaju da sarađujemo s našim partnerima - rekao je Dožić.

On je dodao da bi volio da vidi šta radnici žele sa KAP-om - da li je istina ono što su rekla tri bivša radnika ili ono što je on rekao.

- Treba da neko intitucionalno utvrdi šta se dešava u KAP-u, da se ne donose zaključci paušalno - naveo je Dožić.

Pejović je naložio otpuštanje 600 radnika koji, kako je saopšteno iz te kompanije, imaju pravo na otpremninu.


CGES: Nije nam najavljeno gašenje

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potvrdili su da iz kompanije Uniprom nijesu dobili najavu o isključenju Kombinata aluminijuma (KAP) sa elektromreže.

- Do sada CGES nije od Uniproma dobio najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa prenosnog sistema. Procedura gašenja definisana je ugovorom o priključenju na prenosni sistem električne energije i podrazumijeva postepeno smanjenje aktivne snage. Eventualno isključenje KAP-a sa mreže može izazvati određeni porast napona u našem elektroenergetskom sistemu - saopštili su iz CGES-a Vijestima.

Iz CGES-a su kazali da bi eventualnim prestankom rada Kombinata aluminijuma izgubili značajne prihode, kao i da bi se dio fiksnih troškova za prenosnu mrežu prelio na ostale potrošače, što bi u konačnom povećalo iznose na računima za struju.

- Prihod CGES-a u tekućoj i narednoj godini isključivanjem KAP-a bio bi značajno umanjen, u iznosu od oko 2,5 mil EUR godišnje, što bi moglo uticati na ostale korisnike prenosnog sistema na način što bi se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta, koju je plaćao KAP u najvećoj mjeri, prenijela na ostale korisnike kroz povećanje cijena tarife za korišćenje prenosnog sistema naveli su iz kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.