NavMenu

Smanjen kreditni rejting Crne Gore

Izvor: Mina Nedjelja, 07.03.2021. 07:09
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Američka bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) u novom izvještaju smanjila je kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B uz stabilan izgled.

Podaci o kreditnom rejtingu objavljeni su 5. marta, prenosi portal Vijesti.

- Procjenjujemo da se crnogorska ekonomija zasnovana na turizmu smanjila za 15,5% u prošloj godini, a platni bilans i fiskalne pozicije oslabile su u tandemu, a oporavak turističkog sektora očekuje se samo postepeno na osnovu globalnog napretka u vakcinaciji - navodi se u izvještaju.

Agencija predviđa da će crnogorski dug države u srednjoročnom periodu iznositi nešto ispod 80% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Što je gotovo 20 procentnih poena više u poređenju sa našim prognozama prije pandemije i na nivou koji smatramo povišenim, s obzirom na to da Crna Gora nema nezavisnu monetarnu politiku - navodi se u izvještaju.

Iz agencije je saopšteno da je preko 80% bruto duga spoljni, a neto zaduživanje iz inostranstva sada je najveći izvor finansiranja uporno velikih spoljnih deficita Crne Gore, što znači da su fiskalni i spoljni disbalansi sve više zavisni.

- Shodno tome spuštamo svoje dugoročne rejtinge Crne Gore na B sa B +. Izgledi su stabilni - navodi se u izvještaju.

Ministarstvo: Očekivano

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopštili su da je pad crnogorskog rejtinga je očekivan zbog lošeg zatečenog stanja u javnim finansijama, produbljenom covid krizom, i dodali da su izbjegli bankrot i skuplju pozajmicu.

- Kreditna rejting agencija Standard & Poor's snizila je ocjenu kreditnog rejtinga Crne Gore sa B+/B na B, uz stabilne izglede. Ovim je potvrđeno ono na šta se upozoravalo: da smo zatekli loše stanje u javnim finansijama, produbljeno covid krizom - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema njihovim riječima, da se na vrijeme nije obezbijedio novac na međunarodnom tržištu za finansijsku stabilnost države, sada bi do njega teško došli, zbog čega bi kamatna stopa bila značajno veća.

- Još jednom se potvrđuje da je bila uspješna emisija obveznica krajem prošle godine, po uslovima koji su najpovoljniji za jednu državu sa B kreditnim rejtingom - rekli su iz Ministarstva.

U izvještaju je procijenjeno da je pad crnogorske ekonomije u prošloj godini iznosio 15,5%, prvenstveno usljed značajnog pada u sektoru turizma. Analitičari te agencije smatraju da će u sektoru turizma doći do postepenog oporavka, uz globalni napredak u vakcinaciji.

- Osim toga, procjenjuje se da će neto dug opšte države iznositi u prosjeku nešto ispod 80% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u srednjem roku, dok je po navodima ove agencije procijenjeno da je deficit prošle godine iznosio 10,5% BDP-a i da će se postepeno smanjivati na tri odsto BDP-a do 2023. godine - kazali su iz Ministarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.