NavMenu

Srbija i Republika Srpska žele da ubrzaju gradnju hidrosistema Gornja Drina i gasne interkonekcije - Prvi rezultati do kraja 2021.

Izvor: Tanjug Subota, 06.03.2021. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)Ilustracija
Ministri rudarstva i energetike Srbije i Republike Srpske ocijenili su da povezivanje u oblasti energetike doprinosi napretku čitavog regiona i ocenili da će prvi rezultati oko izgradnje hidroelektrana Gornje Drine i gasne interkonekcije biti vidljivi do kraja 2021. godine.

Posle sastanka održanog u petak, 5. marta, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je zajednički cilj da se bude još brži i efikasniji u realizaciji projekata saradnje Srbije i Republike Srpske.

Ona je ocijenila da je izgradnja hidroelektrana na Gornjoj Drini značajna ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za ceo region, kao što je i izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije projekat od regionalnog značaja.

- Regionalna saradnja je uslov da cijeli region napreduje, jer ne može jedna država da ide naprijed ako ne napreduju i ostali. Zato i kad govorimo o tome šta možemo da uradimo da ljudi s obje strane Drine imaju bolji život i viši standard i da ostanu da žive u svojim sredinama, govorimo jednim glasom - rekla je Mihajlović.

Govoreći o projektu izgradnje tri hidroelektrane na Gornjoj Drini ona je ocijenila da bez obzira na često političke odluke na nivou BiH treba nastaviti zajednički rad još mnogo aktivnije.

- To ne znači samo čekati da se donesu određene odluke, jer interes svih nas i energetske bezbednosti celog regiona jeste da učinimo sve što možemo da što prije počne izgradnja hidroelektrana na Gornjoj Drini - rekla je ona.

Mihajlović je ocijenila da su te elektrane ekonomski opravdane, te da će obezbeđivati zelenu energiju za energetsku stabilnost regiona.

- Potreba je da kada je energetika u pitanju više ne razmišljamo koja je koja država, jer moramo da se povezujemo. Ako se ne budemo povezali bićemo izopšteni iz svih budućih konekcija - rekla je ona i dodala da je saradnja uslov da čitav region napreduje.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić objasnio je da je trenutno pred Ustavnim sudom BiH inicijativa kojom se osporava pravo Republike Srpske da da koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela, prve od tri elektrane Gornje Drine.

- Mi smo potpuno ispoštovali propise jer se lokacija HE Buk Bijela nalazi unutar teritorije Republike Srpske. Ta koncesija je davno dodijeljena Elektroprivredi Republike Srpske i niko nije stvarao problem dok nije rečeno da za zajedničku izgradnju spremna Elektroprivreda Srbije - objasnio je on.

Đokić je dodao da misli da je naglasak osporavanja izgradnje jer je partner Srbija, a ne neka druga država.

- Mislim da je to nepotrebno, jer se time ništa korisno ne radi za saradnju u regionu. Očekujem da će Ustavni sud BiH po ovom pitanju pravično odlučivati i donijeti odluku koja neće blokirati projekat jer on nije samo pitanje interesa Srbije i Republike Srpske nego ima daleko širu ekonomsku i svaku drugu vrijednost - rekao je on.

Kolege sa obje strane Drine razgovarale su i o izgradnji gasne interkonekcije što je investicija vrijedna 47 mil EUR i gasifikaciji Republike Srpske.

- Očekujemo u narednih sedam dana potpisivanje sporazuma zainteresovanih strana, gasne kompanije u Republici Srpskoj i Srbijagasa, a nakon toga Vlada Srbije donijeće zaključak pa će se krenuti na obezbijeđenje sporazuma između Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi gasnu interkonekciju izgradili - rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je istakla regionalni značaj Trasbalkanskog koridora kojim će Srbija regionalnom visokonaponskom mrežom biti povezana sa državama regiona.

- Očekujemo da 2022. godine počne da se gradi mreža veza sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.