NavMenu

Drvoprerađivači traže produženje odluke o privremenom ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata

Izvor: Mina Subota, 06.03.2021. 08:01
Komentari
Podeli
(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Predstavnici Odbora Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore (PKCG) tražili su produženje odluke o privremenom ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata, koja ističe u maju.

Iz PKCG su saopštili da privrednici traže da se ograničenje izvoza produži na što duži rok, jer je time u posljednje dvije godine značajno stabilizovano tržište drvnih sortimenata.

- Ako se ova odluka ne produži, pola pilana će se zatvoriti i izgubićemo veliki broj radnih mjesta - poručili su članovi Odbora na sjednici.

Privrednici su apelovali na državu da što prije donese program gazdovanja šumama, dodijeli koncesije za korišćenje drvnih sortimenata za ovu godinu i produži ugovore sa drvoprerađivačima koji su istekli krajem prošle.

Na sjednici je, u cilju podsticanja proizvodnje peleta, predloženo da se inicira smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na 7%.

- Predložena je organizacija sastanka u PKCG sa ministrima poljoprivrede, ekonomskog razvoja i finansija, u cilju rješavanja problema koji opterećuju sektor šumarstva i drvoprerade - rekli su iz PKCG.

Predstavnici Odbora su ocjenili da je, u skladu sa isksutvom iz prethodnih godina, raspodjela državnih šuma na korišćenje preduzećima izazvala najveće probleme.

- Potrebno je uraditi novi pravilnik sa uslovima i kriterijumima za davanje državnih šuma na korišćenje, kojim bi sva preduzeća koja uredno izmiruju poreze i doprinose imala ravnopravne uslove na javnom pozivu i dobila količinu sirovine u odnosu na proizvodne kapacitete i broj zaposlenih radnika - saopšteno je na sjednici.

Time bi se, kako smatraju, riješio problem raspodjele šuma na korišćenje, sirovina usmjerila prema proizvodnim pogonima, povećala proizvodnja i zaposlenost i zaustavila preprodaja sirovine.

Na sjednici je konstatovano da je situacija takva da se iz godine u godinu smanjuje broj zaposlenih radnika.

Neka preduzeća dobijaju više sirovine nego što im je potrebno za preradu, koju preprodaju, dok druga nemaju sirovine, zatvaraju kapacitete i otpuštaju radnike.

- U nekim opštinama, koje raspolažu značajnom drvnom masom, imamo zatvorene proizvodne pogone i svega nekoliko zaposlenih radnika, a sva drvna masa sa tog područja se izvozi - rekli su članovi Odbora.

Oni smatraju da su neophodna investiciona ulaganja u preduzeća iz tih djelatnosti.

- Investiranjem u savremenu tehnologiju, odnosno u proizvodne linije sa modernom kompjuterskom opremom, postiže se optimalno iskorišćavanje, podizanje konkurentnosti i prisustvo na drugim tržištima. Takođe, potrebno je nastaviti sa kreditnom podrškom mikro, malim i srednjim preduzećima preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) - saopštili su iz PKCG.

Na sjednici je konstatovano da osnovni cilj u narednom periodu treba da bude povećanje broja preduzeća koja proizvodne programe i biznis planove zasnivaju ka finalnoj proizvodnji, izradi i plasmanu proizvoda veće vrijednosti i povećanju obima proizvodnje.


Na Odboru je zaključeno da treba nastaviti i ubrzati proces sertifikacije šuma po FSC standardima, čime se potvrđuju da su proizvodi šumarstva proizvedeni odgovornim gazdovanjem i da nije bilo nekontrolisane eksploatacije.

- Sa sertifikacijom šuma pomaže se domaćoj drvnoj industriji da izađe na zapadno tržište, gdje je uslov da drvo potiče iz sertifikovanih šuma, kojima se gazduje na održiv način - saopšteno je na sjednici.

Predstavnici drvoprerađivačkog sektora su ocijenili i da epidemija koronavirusa narušava njihovo poslovanje i stvara ozbiljnu krizu, koja se odražava kroz povećanje zaliha, otkazivanje narudžbi i smanjenu likvidnost.

- Procjene budućeg poslovanja su takve da se očekuje pad narudžbi i tražnje, a time i pad cijena proizvoda od drveta - kazali su iz PKCG.

Usljed smanjenog izvoza i pada cijena proizvoda od drveta zbog epidemije, Odbor Udruženja je Vladi predložio da u naredni paket mjera podrške tom sektoru odobri subvencije na zarade za šest mjeseci ove godine u iznosu od 50% na zarade u bruto iznosu, kao što je isplaćeno za prošlogodišnji april i maj.

- Neophodno je urediti posebne dozvole za šumske kamione koji se koriste u pretovaru, po ugledu na zemlje okruženja - zaključeno je na sjednici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.