NavMenu

Pavgord ulaže još 20 mil KM u bijeljinski Žitopromet - Stiže nova oprema, otkup žitarica kreće u maju

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: smart.art/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Pavgord iz Foče investira još 20 mil KM u Žitopromet u Bijeljini. Polovina od tog novca biće uložena u pogone, dok je ostalih 10 miliona već obezbijeđeno za otkup žitarica.

Pavgord je u najkraćem stečajnom postupku u RS preuzeo Žitopromet, koji je u utorak, 2. marta, već počeo da radi, odnosno krenula su zapošljavanja radnika. Najprije, plan je da se oprema u potpunosti revitalizuje i, nakon toga, u maju kreće otkup žitarica u Semberiji, rekao je za eKapiju pravni zastupnik Pavgorda Miloš Stevanović iz bijeljinske Advokatske kancelarije Stevanović.

- Uložićemo 10 mil KM za otkup žitarica i taj novac je već obezbijeđen. Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače u Semberiji da se prijave za otkup. Osim toga, u ovoj godini uložićemo i dodatnih 10 mil KM u Žitopromet za nabavku nove opreme. Time želimo da u tehniško-tehnološkom smislu kompaniju podignemo na viši nivo.

Što se tiče opreme, kako nam objašnjava Stevanović, u pitanju su razne peći, kao i osavremenjavanje samog proizvodnog procesa unutar kompanije jer, kako kaže, Žitopromet proizvodi i hranu za životinje, odnosno ima čitavu lepezu proizvoda koji se odnose na humanu i životinjsku ishranu.

- Za početak nam je cilj da se postigne tržišno pozicioniranje koje je Žitopromet imao u svoja najbolja vremena, a to je da se krene u proizvodnju pekarskih proizvoda, da se otvore sve pekare... Za to sve treba i neko vrijeme jer želimo da vodimo računa i o troškovima i društvenoj odgovornosti.

Stevnović ističe da je jedna od najljepših stvari što se tiče ovog stečaja ta što će svi bivši radnici dobiti priliku da se ponovo zaposle.

- Planiramo da zaposlimo oko 100 ljudi. U prvom krugu već smo zaposlili 10-ak. Vrlo brzo će biti posla za još oko 30 radnika, a kako se proizvodni ciklus bude širio, biće prostora za nova radna mjesta.

Miloš Stevanović (Foto: Advokatska kancelarija Stevanović)Miloš Stevanović
U ovom momentu, ističe, u Žitoprometu ima mnogo podizvođačkih kompanija koje izvode građevinske radove, vrše dezinfekciju objekta, te pripremaju kompletan pogon za početak proizvodnje.

- S obzirom na to da pogoni nisu dugo radili sada testiramo neke mašine i čekamo nabavku novih. U maju kreće otkup žita i punjenje silosa. Žitopromet ima najveće silose u RS i želimo da otkupimo što veći broj poljoprivrednih proizvoda, a plaćanje će biti isti dan kada proizvođači budu predavali svoje žitarice. Time želimo da pokažemo našu posvećenost i poštovanje prema domaćim poljoprivrednicima.

Advokatska kancelarija Stevanović je prije dolaska Pavgoda zastupala radnike i Žitopromet je bio u prilično lošem stanju kada su u pitanju finansije i odnos sa povezanim licima, odnosno kompanijama prethodnog vlasnika, kaže nam pravni zastupnik Pavgorda.

- Međutim, kada je u pitanju sama tehnologija proizvodnje, ona je bila u dosta dobrom stanju - bila je nova pekara, dosta mašina koje su očuvane, ali ta tehnologija je sada prevaziđena i zbog toga ulažemo u novu opremu.

Cjelokupna investicija kompanije Pavgord na kraju će iznositi oko 30 mil KM. U ovaj iznos je uračunata najavljena investicija od 20 mil KM, kao i troškovi ranije otkupljenih potraživanja, postupka i kupovine Žitoprometa.

- Kompanija Pavgord je kupovinom Žitoprometa uložila u brend koji u Bijeljini postoji više od 60 godina. To je brend koji je toliko izgrađen da je u Semberiji svaka kuća bila povezana sa Žitoprometom - ili je kupovala njegove proizvode, ili su poslovali sa njim ili su ljudi bili zaposleni tamo. Brend je toliko jak, ima svoju tržišnu snagu čak i sada kada je firma bila u stečaju. Vraćanje Žitoprometa u život izazvalo je jedno sveopšte oduševljenje, jer lojalnost domaćih kupaca i dalje postoji.

Moguć otkup i sa drugih regija osim Semberije

Stevanović kaže da je Žitopromet ranije cijelokupnu svoju proizvodnju, bilo da je riječ o hrani za ljude ili životinje, odmah prodavao.

- Ideja je da se to tržište povrati i da se, shodno sa zahtejevima potražnje iz inostranstva, ono širi. Brašno proizvedeno u Žitoprometu u velikoj mjeri je išlo za inostranstvo. Mi znamo da svaki mlin koji danas radi na prostoru bivše Jugoslavije proda svaki gram brašna i, s obzirom na to, uopšte nemamo dilemu da li će tržište biti kvalitetno i široko.

Za kraj ističe da je kapacitet silosa 27.000 tona žitarica i da vjeruju da je tržište Semberije dovoljno da podmiri potrebe Žitoprometa, ali ukoliko bude bilo potrebe širiće otkup i na druge regije.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.