NavMenu

Vlasnik kompanije Uniprom KAP potvrdio otpuštanje 600 radnika

Izvor: RTCG Petak, 05.03.2021. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)Ilustracija
Vlasnik kompanije Uniprom KAP i Veselin Pejović, kao što je juče najavljeno, naložio je otpuštanje je 600 radnika, koji, kako je saopšteno iz te kompanije, imaju pravo na otpremninu.

- Kompanija Uniprom KAP i njen vlasnik Veselin Pejović poslali su službenom poštom stečajnom upravniku Nebojši Dožiću dopis u kojem su potvrdili ono što je juče i najavljeno, a vezano za prekid radnog odnosa za 600 radnika u KAP-u koji inače imaju pravo na otpremninu - saopšteno je iz Uniproma.

Iz te kompanije navode da su neistine da Uniprom duguje porez državi, te da su na bijeloj listi poreskih obveznika.

- Podsjećamo javnost da je prije dolaska Uniproma prosječna plata je bila 472 eura, a nakon preuzimanja prosječna plata je danas 792 eura. Ukupno neto zarada isplaćeno u periodu od 19. jula 2014. godine zaključno sa januarom 2021. godine iznosi 28.320.108,06 EUR. Porezi i doprinosi plaćeni za ovaj vremenski period su 9.269.171.80 eura - EUR - navodi se u saopštenju.

Do sada su, kako navode, u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, uložili preko 100 mil EUR, a imovinu su iz korišćenja prevodili u pravo svojine pet godina.

- U zadnje dvije godine bila je velika kriza u metalskoj industriji, četiri kombinata aluminijuma u Evropi su zatvorena a jedan od njih je i kombinat u Mostaru - navodi se u saopštenju.

Sa novim fabrikama koje je Uniprom napravio, godišnji izvoz bi trebalo da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250 miliona dolara, zaključili su iz te kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.