NavMenu

Rekonstrukcija trafostanice "Kumbor" u završnoj fazi

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 11:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Radovi na rekonstrukciji trafostanice 35/10kV "Kumbor" ulaze u završnu fazu. CEDIS je za realizaciju ovog projekta izdvojio oko million i 800 hiljada eura. Nakon rekonstrukcije direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 2.800 korisnika na području Đenovića, Kumbora, Zmijica, Kišića i dijela Zelenike, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

- Područje hercegnovske opštine napajaju električnom energijom sedam trafostanica naponskog nivoa 35/10kV ("Baošići", "Klinci", "Igalo", Herceg Novi", "Topla", "Bijela" i "Kumbor"), kao i trafostanica 110/35kV "Herceg Novi". Rekonstrukcijom "Kumbora" kvalitet i pouzdanost u napajanju električnom energijom će biti na značajno višem nivou, a postiže se relaksacija kompletnog sistema naročito u periodu ljetnjeg opterećenja. Ova investicija je neophodan infrastrukturni preduslov za valorizaciju područja Kumbora, koje je prepoznato kao prestižna turistička lokacija, naročito nakon gradnje rizorta Porto Novi. Takođe, rekonstrukcijom "Kumbora" otvara se mogućnost za dalji razvoj mreže i priključenje novih korisnika - navode iz CEDIS-a.

Dodaju da projekat obuhvata građevinsku rekonstrukciju postojećeg objekta trafostanice, zamjenu kompletnog 35kV i 10kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora (35/10kV 2 x 12,5MVA). Izvođač radova je kompanija Electro Team doo Iz Budve, sa podugovaračima Ekvidistanca doo iz Bara i Europrojekt doo iz Podgorice.

- Radovi teku planiranom dinamikom i očekujemo ulazak u ljetnju sezonu sa rekonstruisanim objektom u pogonu. Prilikom izvođenja radova, posebno se vodi računa da zamjena postrojenja i ostale aktivnosti ne utiču negativno na kvalitet napajanja korisnika na području Kumbora - ističu u CEDIS-u.


Iz elektrodistribuce poručuju i da su, osim ovog projekta, na nivou primarne mreže u toku i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje trafostanica 35/10kV "Velje Brdo" i "Duklo", kao i projekat izgradnje 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV "Kličevo", za šta je CEDIS izdvojio oko 4,3 mil EUR.

Paralelno, podsećaju, Crnogorski elektrodistributivni sistem realizuje i aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.