NavMenu

Lufthansa i Aeroflot se vraćaju na tivatski aerodrom - Od maja ponovo letovi za Minhen, Frankfurt i Moskvu

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Njemačka nacionalna avio kompanija Lufthansa obnoviće letove između Tivta i Minhena i Tivta i Frankfurta, saopšteno je nakon onlajn sastanka izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića i regionalnog direktora Lufthansa grupe Bernharda Vodla.

Takođe, nakon pauze duže od godinu dana izazvane pandemijom koronavirusa, a kasnije i političkom odlukom ruske Vlade da za određeno vrijeme obustavi saobraćaj svojih avioprevoznika za Crnu Goru, ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot vratiće se početkom maja na tivatski aerodrom.

Orlandić i Vodl su se saglasili da je obnavljanje ovih linija, odnosno ponovno povezivanje Crne Gore i Njemačke itekako značajno i za aviokompaniju i za crnogorski turizam.

- Kada smo 2019. godine dočekali prvi avion Lufthanse na tivatskom aerodromu, bio je to gotovo istorijski događaj za naš aviosaobraćaj, budući da se radi o jednoj od najrespektabilnijih kompanija u Evropi i svijetu. Sada, u trenutku kada se svjetski aviosaobraćaj sporo oporavlja od najveće krize u ovom vijeku, kada i mi, kao i ostatak svijeta strahujemo kada će se završiti pandemija i kakva će biti predstojeća sezona, ova vijest ima gotovo isti značaj - kazao je Orlandić.

Prvi let ove sezone između Tivta i Minhena biće u subotu, 22. maja, dok će linija između Tivta i Frankfurta biti otvorena u nedjelju, 23. maja. Regionalni direktor Lufthanse je istakao da će u početku avioni između Tivta i glavnih čvorišta - Minhena i Frankfurta saobraćati jednom sedmično.

- Lufthansa sa zadovoljstvom najavljuje ponovno uspostavljanje letova između Tivta i svoja dva haba u Minhenu i Frankfurtu, jednom sedmično. Uz kratko zaustavljanje u Njemačkoj, naši korisnici iz Crne Gore imaće pristup razgranatoj globalnoj mreži Lufthanse. Takođe uviđamo veliki potencijal za dolazni turizam, obzirom na to da je Crna Gora veoma popularna kao destinacija za planinarenje, istraživanje ili jednostavno uživanje na plaži. Pored toga, ovi letovi omogućavaju našim putnicima veći izbor pri odabiru konekcija kada budu posjećivali porodicu i prijatelje - naveo je Vodl.

Iz Aerodroma podsjećaju da je prvi avion Lufthanse sletio u Tivat 13. aprila 2019. godine, a nakon vrlo uspjepšne saradnje, avioni ove kompanije prestali su da lete ka našoj zemlji zbog pojave pandemije korona virusa.

Aviokompanija Lufthansa je sastavni dio Lufthansa grupe, odnosno vodeće avio grupe u Evropi. Članica je i jedan od osnivača najvećeg saveza aviokompanija na svijetu - Star Alliance.

A kako je objavljeno na sajtu Aeroflota, ta kompanija od 1. maja planira da ponovno počne sa letovima iz Moskve za Tivat i to svakodnevno sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo. Svi letovi obavljaće se avionima tipa "boing B737-800" kapaciteta 158 putnika, prenosi Boka news.

Od 1. juna ruski nacionalni avioprevoznik će na liniji Moskva-Tivat-Moskva uvesti i dodatnu, drugu dnevnu rotaciju, a na njoj će letjeti avionima tipa "airbus A321" koji zavisno od konfiguracije, imaju kapacitet od 170 do 196 putnika.

Na taj način aerodrom Tivat će uskoro dobiti 14 redovnih sedmičnih letova za Moskvu samo ruskog nacionanog avioprevoznika, dok se očekuje da saobraćaj sa ovim crnogorskim aerodromom u proljeće i ljeto obnove i brojne druge ruske aviokompanije.

Nakon tržišta Srbije i linije za Beograd, tržište Rusije je po broju linija i prevezenih putnika daleko najvažnije za vazdušnu luku u Tivtu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.