NavMenu

U Njemačkoj 25.000 preduzeća pred bankrotom?

Izvor: Tanjug Petak, 05.03.2021. 09:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / mat_hias)Ilustracija
Mnoge firme u Njemačkoj nalaze se na korak do bankrota i opstaju samo zahvaljujući pomoći države, a ekonomski eksperti procjenjuju da se radi o 25.000 preduzeća.

Finansijska pomoć po sistemu "kap po kap" bila je i još uvijek je strategija kojom Njemačka pokušava da ublaži žestoke posljedice korona krize. Finansijska pomoć, međutim, samo odlaže bankrot, piše Deutsche Welle (DW).

Ekonomski stručnjaci strahuju da bi to moglo da se završi talasom bankrota čim država prestane da pomaže.

- Apsolutno je razumljivo to da se finansijski pomažu preduzeća koja su zbog zatvaranja upala u probleme - kaže ekspert instituta za evropska ekonomska istraživanja Lajbnic iz Manhajma (ZEW).

Dodaje, međutim, da bi, "pored troškova koji se mjere milijardama", nediferencirani pristup mogao "negativno da se odrazi na srednjoročni privredni rast i razvoj produktivnosti u Njemačkoj".

Osim što je dao pomoć vrijednu milijarde, zvanični Berlin donio je i odluku o prestanku obaveze podnošenja zahtjeva za stečaj. Kompanije su obično dužne da prijave stečaj u roku od tri nedelje u slučaju nesolventnosti. Njemačka vlada je to pravilo stavila van snage prošle godine u martu, prvo do kraja septembra, a onda i do kraja 2020. godine.

Međutim, u izmijenjenom obliku pravilo važi do kraja aprila ove godine, za kompanije koje su od 1. novembra do 31. decembra predale zahtjev za pomoć zbog štete koju trpe zbog pandemije i koje su uz tu pomoć mogle da izbjegnu stečaj.

U privrednim granama koje su posebno pogođene krizom, u stečaj je otišlo manje od polovine firmi koliko se očekivalo prošle godine.

- Ta razlika posebno je uočljiva kod malih preduzeća, onih sa manje od deset zaposlenih. A što su kompanije veće, razlika se smanjuje - objašnjava Georg Liht, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje inovativne ekonomike i preduzetničke dinamike na institutu ZEW.

Istraživanja Lihta i njegovog tima pokazuju da najveći dio firmi kojima prijeti bankrot čine upravo mali preduzetnici. Eksperti procjenjuju da će 25.000 preduzeća otići u stečaj nakon što prestanu da dobijaju pomoć.

Što se tiče preduzeća koja su pre krize poslovala dobro, teško je procijeniti kakva je situacija s njima u vezi sa stečajem.

- Zato bi političari trebalo da i u daljem toku korona krize, nakon pažljive provjere, pružaju finansijsku pomoć preduzećima - smatra Liht.

Drugi je problem to što pomoć još uvijek nije ni stigla do mnogih kompanija. U centru kritike je ministar privrede Peter Altmajer (CDU).

- Broj preduzetnika koji su nezadovoljni radom ministra Altmajera u konstantnom je porastu - kaže Markus Jerger, direktor Njemačkog udruženja srednjih preduzeća (BVMW).

Srednji preduzetnici kritikuju to što je prijavljivanje za pomoć koju je obezbijedilo ministarstvo previše birokratski organizovano i previše komplikovano. Tako je savezni ministar privrede "od spasioca postao pogrebnik čitave branše", žali se Jerger.

Alarm su uključila i druga privredna udruženja, jer najveći dio novembarske i decembarske pomoći još uvijek nije stigao do kompanija.

Jedno ispitivanje instituta Ifo je pokazalo da bi ekonomska politika u krizi, sveukupno gledano, mogla značajno da bude poboljšana. Prije istraživanju instituta, skoro polovina stručnjaka se o korona politici izjasnila sa "nezadovoljan" (27%) i "veoma nezadovoljan" (20%).

Institut Ifo i list Frankfurter Allgemeine Zeitung svaka dva mjeseca anketiraju profesore ekonomije na njemačkim univerzitetima - a političari reaguju sporo i nefleksibilno. Tako je rezultate ispitivanja od ovog utorka sažeo Niklas Potrafke, direktor Ifo centra za javne finansije i političku ekonomiju.

- Rezultati novog istraživanja pokazuju da još ima prostora da se poboljša ekonomska politika u vrijeme korone - istakao je Potrafke, navodi se u tekstu DW-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.