NavMenu

Pokretanje rudnika Brskovo šansa za ekonomski razvoj Mojkovca - Investitor planira preusmjeravanje vodenih tokova ili instaliranje postrojenja za preradu vode

Izvor: Mina Petak, 05.03.2021. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)Ilustracija
Pokretanjem novog rudnika cinka, olova i bakra u Mojkovcu stvorile bi se velike šanse za ekonomski preporod te opštine, uz poštovanje najviših ekoloških standarda, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

- Na svim meridijanima, ekologija i industrija idu jedno uz drugo, naravno uz poštovanje propisanih ekoloških standarda. Ministarstvo je ozbiljno, za razliku od površnih pojedinačnih analiza, sagledalo sve vezano za projekat i donijelo zaključak da su njegovom realizacijom stvorene velike šanse za ekonomski preporod Mojkovca, uz poštovanje najviših ekoloških standarda - kazao je Perunović, piše Dan.

On je kao benefite od rudnika naveo investiciju od 150 mil EUR, rekultivaciju terena nakon 20 godina, 700 zaposlenih u fazi izgradnje, 450 u fazi eksploatacije i 200 indirektno zaposlenih, uvećanje bruto domaćeg proizvoda od 1,2 do 1,5%, godišnja koncesiona naknada od 3,5 miliona, do čega 70% ide opštini Mojkovac, godišnji porezi na dobit i na zarade od 3,5 miliona, odnosno pet do šest miliona EUR.

- Precizne analize su utvrdile da se zbog toga što nije izvršena sanacija starog rudnika Brskovo, jedan dio teških metala, u obliku sulaftnih jedinjenja, kroz potoke sliva direktno u Taru za što postoje i fizički dokazi i analize vode koje su rađene u poslednje dvije godine - rekao je Perunović reagujući na navode potpredsjednika Liberalne partije, Jova Rabrenovića, da je šokiran novim rudnikom.

Perunović je savjetovao Rabrenovića i dio javnosti, koji projekat nazivaju "rudnikom smrti", da se bolje upoznaju sa njim i da zaljkučke ne baziraju na poluinformacijama i neprovjerenim činjenicama.

On je najavio da bi budući investitor, kao prioritetnu aktivnost u okviru pripremnih radova, obavio preusmjeravanje vodenih tokova ili bi ponudio opštini da instalira postrojenje za preradu vode iz tih tokova i na taj način otklonio trenutni ekološki problem.

Perunović je dodao da su mišljenja da na tu temu treba organizovati javnu raspravu, pa bi na osnovu svih činjenica mogli organizovati i referendum o tome da li rudnik treba ili ne.

- Projekat je transparentan. Cilj Ministarstva je da se javnosti predoče benefiti, a da onda lokalna zajednica odluči - zaključio je Perunović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.